Rubriky
Recepty Slané

Kimchi curry

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

Suroviny

  • 200 g červené čočky 
  • 1 PL nepasterovaného jablečného octa 
  • polovina malé dýně Hokkaido
  • 1 velká mrkev
  • 1/4 l kokosového mléka, nejlépe domácího
  • Olivový olej
  • kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaného
  • 1 KL curry koření
  • špetka kurkumy
  • 2 hrnky zeleninového nebo kuřecího vývaru, popř. vody
  • Sůl
  • miso pasta Kimchi – cca 2 PL, možno i více
  • Nasekané bylinky dle chuti

KL = kávová lžička, PL = polévková lžíce

Příprava

2 hodiny předem:

  • čočku propláchněte v sítku, dejte do mísy a zalijte dvojnásobkem čisté vody. Přidejte jablečný ocet a špetku soli.

Po 2 hodinách si připravte:​​

  • dýni očistěte a dužinu i se slupkou nakrájejte na asi 2cm kousky
  • mrkev očistěte a nakrájejte na půlkolečka
  • čočku slijte a propláchněte čistou vodou 

Postup

  • rozpalte pánev a přidejte trochu olivového oleje
  • přidejte nakrájenou dýni a mrkev a restujte asi 3 min.
  • přistrouhejte zázvor a krátce orestujte
  • vsypte čočku, vlijte vývar či vodu a poduste asi 2 min.
  • zakápněte citronovou šťávou a vmíchejte kurkumu a kokosové mléko
  • povařte další 2 min., vsypte curry koření a přidejte ještě trochu vývaru či vody, podle toho jak chcete mít směs hustou
  • nakonec dosolte a vmíchejte 2-3 PL Kimchi misa podle toho, jak chcete mít curry pikantní
  • přidejte bylinky či mladou cibulku

Tip

  • kdo má rád maso, může přidat místo dýně kuřecí či krůtí (nakrájené na malé kousky restujte společně se zeleninou) nebo zužitkovat zbytky pečeného či vařeného masa
  • místo Kimchi misa můžete použít běžné miso a Kimchi nebo Pickles nahradit jakoukoliv kvašenou zeleninku