O mně profesně

Jmenuji se Lenka Fotrová.

Nikdy jsem nestudovala žádnou prestižní školu ani nepracovala v žádné luxusní michelinské restauraci.

Jsem vlastně analytický chemik a vaření je takovou mojí „praxí v oboru“ už přes čtvrt století.

Své znalosti a um jsem získala dlouholetou praxí, studiem odborných publikací a absolvováním bezpočtu profesionálních kulinářských kurzů a odborných seminářů.

Později jsem absolvovala vzdělávací institut akreditovaný MŠMT a získala osvědčení:
Výživový specialista – poradce pro výživu a dietetiku dle Tradiční Čínské Medicíny.

Že se stravě budu věnovat naplno, jsem se rozhodla při studiu na Akademii čínské medicíny v Brně. Zdravý rozum, se kterým čínská dietetická terapie přistupuje ke stravování, mi dává ze všech směrů největší smysl.

A to proto, že respektuje jedinečnost každého člověka, jeho věk i zdravotní stav, prostředí v němž žije i aktuální roční období. Tento důkladně propracovaný systém teorie a praxe je prověřený přes dva tisíce let, přitom se neustále vyvíjí a přizpůsobuje nové době. Nenařizuje, nezakazuje, jen objasňuje a doporučuje.

A hlavně – stejnou důležitost přikládá i požitku z jídla což naprosto souzní s mým celoživotním heslem:

„Občasný smažák jedený s chutí a v pohodě je pro tělo prospěšnější než pravidelná konzumace brokolice s odporem“.

Ve své stravě sice preferuji omezení konzumace masa, nejsem ale vegan, vegetarián ani se striktně nedržím žádného směru jako např. makrobiotika, paleo, low carb, whole, raw atd….. Vděčím jim ale za inspiraci, obohacení a ozdravení mého jídelníčku.

Jak to celé vzniklo

Jsem gurmán, jídlo miluji a mám z něj neskutečný požitek.

Když jej připravuji, mluvím na něj, děkuji použitým surovinám a chválím je.

A když jídlo jím, prožívám opravdovou slast.

Pocházím z rodiny, kde se vaří skvěle a tak moje chuťové pohárky jsou opravdu hodně náročné. Pro dobré jídlo jsme si vždycky rádi i přes plot skočili ☺️ a uměli ho i náležitě vychutnat. Ovšem podle toho jsme také všichni i vypadali🙄

Když jsem se později osamostatnila, vzala jsem to jako příležitost jít svou vlastní cestou i ve stravování.

Pořád jsem si chtěla na jídle pochutnávat, zároveň jsem ale chtěla být zdravá a štíhlá. Tak aby to vyhovovalo mému tělu a abych se v něm dobře cítila.

A zde jsem narazila na problém – buď to bylo dobré nebo to bylo zdravé.

Kompromis zdravého jídla, na kterém bych si opravdu pochutnala, jsem hledala těžko.

A proto jsem založila školu vaření s názvem Symfonie chutí. 

Zde se snažím lidem přiblížit co to ve skutečnosti zdravá strava je a že při trošce kreativity, může chutnat skvěle a může být i rychle hotová.

A tak v našich kurzech nejen vaříme a podáváme dobré jídlo, ale přidáme Vám k tomu spoustu užitečných a praktických informací co jíst, jak jídlem podpořit své zdraví, jak to uvařit rychle a ušetřit svůj drahocenný čas, kde nakupovat a jaké pomocníky si do kuchyně pořídit……

Pojďme si společně užít to, co nám chutná a prospívá i našemu zdraví.