Rubriky
Drobnosti Recepty Slané

Křupavé sterilované okurky bez cukru

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio. SUROVINY Očištěné malé okurky nakladačky Čisté a vroucí vodou vypláchnuté zavařovací sklenice, stejně tak víčka  A dále dle množství okurek a vaší chuti: Cibule nakrájená na klínky Mrkev nakrájená na kolečka nebo na tenčí špalíky Křen nakrájený na kolečka Snítky suchého kopru Hořčičné semínko […]

Rubriky
Drobnosti Recepty Slané

Naan bez kynutí

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio. SUROVINY 200g hladké špaldové mouky 1 KL sody 1 KL sušené třtinové šťávy (Panela, Rapadura, Sucanat apod.) 1 KL nerafinované soli 180-200g poctivého hustého smetanového jogurtu 2 PL olivového oleje  případně troška vody – viz. dále na potření olivový olej, sušený česnek, sůl   PL […]

Rubriky
Drobnosti Recepty Slané

Zelené drobení do polévky

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio. SUROVINY 1 vejce    asi 30g čerstvého zeleného – kopřivy (předem spařené horkou vodou) či medvědí česnek, popř. špenát, petrželka nebo jejich mix.  ½ KL soli  špetka kurkumy čerstvě mletý pepř   8-10 vrchovatých PL polohrubé bio špaldové mouky   PL = polévková lžíce, KL = kávová […]

Rubriky
Recepty Slané

Luxusní květákový krém

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio. SUROVINY 1 střední květák    1 střední cibule   1 větší stroužek česneku  1 velká brambora 1 plechovka kokosového mléka   1 bobkový list    1 snítka čerstvého tymiánu    kousek řasy Kombu – asi 2cm (viz.poznámka) čerstvě mletý pepř, ideálně bílý   muškátový oříšek pár kapek citronové šťávy  sůl […]

Rubriky
Recepty Sladké

Ovocný pomerančový chlebíček

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio. SUROVINY Asi 200g karotky   3-4 pomeranče bez chemického ošetření   Asi ¼ šálku rozpuštěného kokosového oleje nebo másla  225g ovesných vloček    Špetka soli  120g vlašských ořechů    120g sušených nesířených meruněk   120g sušených nesířených švestek  Velký panák rumu   ¼ KL vanilky  1 KL mleté skořice  […]

Rubriky
Drobnosti Recepty Sladké

Maková pomazánka

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio. SUROVINY 250 ml českého modrého máku 1/2 KL mleté skořice  špetka mletého kardamomu špetka soli   pár kapek citronové šťávy špetka bio citronové kůry 1 PL švestkových povidel (nemusí být) 200ml nesířených rozinek  voda a trocha rumu na namočení rozinek   ​PL = polévková lžíce, KL […]

Rubriky
Recepty Sladké

Bezlepkový samokynutý táč

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio. SUROVINY 100g mechanicky loupané pohankové hladké mouky (zn.Šmajstrla)  50g mechanicky loupané pohankové krupice (zn.Šmajstrla)  1 PL Psyllia  Špetka soli   1 PL přírodního třtinového cukru 1/2 KL mleté skořice  špetka citronové kůry  330ml mandlového nebo kokosového mléka  2 PL másla nebo kokosového oleje  zralé a sladké […]

Rubriky
Drobnosti Recepty Sladké

Kořeněná borůvková zmrzlina

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio. ​Suroviny 1 zralý banán  2 hrsti borůvek, ideálně lesních  pár lžic hustého kokosového mléka (dle vaší chuti a konzistence) Velká špetka koření Pumkin Spice (recept najdete zde nebo viz. tipy) Hrst kokosových lupínků ​Příprava 2 hodiny předem: banán oloupejte, nakrájejte na kousky a vložte do […]

Rubriky
Recepty Slané

Červená čočka s balsamikem

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio. ​Suroviny 200 ml celé červené čočky 1 PL nepasterovaného jablečného octa nebo 1KL soli 1 střední cibule 1 větší stroužek česneku 1 malá mladá cuketa 1 PL kvalitního aceto balsamico 1 PL dobrého rajského protlaku, nejlépe Concentrato Doppio v tubě  špetka chilli  špetka kurkumy provensálské bylinky  trocha […]

Rubriky
Drobnosti Recepty Slané

Fermentovaný tvaroh s červenou řepou

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio. SUROVINY 1 tučný tvaroh 250g  1-2 PL mléka (použijte jen pokud je tvaroh hodně hutný) ½ KL soli sklenice s víčkem o objemu alespoň 300ml 1 KL kvalitního olivového oleje 1 menší červená řepa předem upečená nebo uvařená – viz. tipy čerstvé nebo sušené bylinky […]