Rubriky
Drobnosti Slané

Domácí ‚tavený sýr‘

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

Suroviny

  • 1 hustý tučný tvaroh 250g (ne měkký z vaničky)
  • 1 malá zarovnaná lžička sody
  • 3 PL másla, nejlépe přepuštěného
  • špetka soli

PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

Postup

  • máslo rozpusťte a nechte vychladnout 
  • tvaroh přeložte do mísy a přisypte sodu
  • ručním mixérem s metličkou šlehejte na nízké obrátky až směs začne nabývat na objemu – trvá to asi 1 minutu
  • postupně přilévejte máslo a stále šlehejte až se směs začne lesknout – trvá jen pár sekund
  • podle chuti osolte
  • skladujte v lednici a spotřebujte do týdne

Poznámka: hustota a chuť výsledného produktu záleží na použitém tvarohu, je dobré vyzkoušet různé výrobce – nejchutnější jsou poctivé hutné bio tvarohy ve skle či ty od malých farmářů

Tip

  • použít lze samotný nebo do pomazánek, kde můžete přidat bylinky, různá koření, cibulku, vejce, tuňáka apod.
  • s třeným česnekem a strouhaným tvrdým sýrem je to vynikající a zdravější varianta klasické česnekové pomazánky na jednohubky
  • skvělý i v těstovinách např. v kombinaci s rajčátky, bazalkou a parmazánem
  • vynikající je i na chřest či jinou tepelně upravenou zeleninu místo klasické holandské omáčky
  • máslo můžete použít jakékoliv, pokud ale použijete to přepuštěné, výsledná chuť bude více připomínat známé Apetito