Rubriky
Slané

Lahodný česnekový krém

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

Suroviny

  • 2-3 palice česneku (podle síly česneku a Vaší chuti)
  • 1 cibule
  • asi 250g moučných brambor (možno namíchat s topinambury)
  • asi 1/2 l vody 
  • asi 1/2 l mléka 
  • 1 KL či kostka bio zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • přepuštěné máslo
  • nerafinovaná sůl, bílý pepř
  • citronová šťáva a kůra
  • snítka čerstvého tymiánu
  • parmazán nebo pecorino

PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

Postup

  • Česnek oloupejte na jednotlivé stroužky a 4 z nich nakrájejte na tenké plátky. Ostatní stroužky nechte celé.
  • Rozehřejte vyšší hrnec, rozpusťte máslo, vhoďte plátky česneku a pomalu opečte do zlatova (dejte pozor ať se nespálí) a poté je vyjměte děrovanou naběračkou na talířek – poslouží na ozdobení polévky. 
  • Pak do hrnce vhoďte ty celé stroužky a zvolna opékejte.
  • Jakmile jsou lehce narůžovělé, přidejte nasekanou cibuli, sůl a opět zvolna opékejte až cibule zesklovatí. Přidejte pár kapek citronové šťávy, snítku tymiánu a nakrájené brambory a za občasného promíchání zvolna jemně restujte. Směs nesmí zhnědnout – jen lehce do růžova. Zalijte mlékem, přidejte bílý pepř, vodu a vývar až bude vše potopené a uvařte do měkka. Přidejte pár kapek citronové šťávy a rozmixujte na hladký krém. Dořeďte vodou podle toho jak chcete mít polévku hustou.
  • Na talíři posypejte osmaženými plátky česneku a strouhaným pecorinem

Tipy

  • vege verzi polévky připravíte použitím rostlinného mléka a pecorino vyměňte třeba za nasucho opečené mandlové plátky
  • polévku můžete uvařit jen z vody a na konec zjemnit trochou smetany
  • na talíř můžete přidat i klíčky, např. z červeného zelí
  • použijete-li zčásti topinambury místo brambor, bude mít polévka mírně zauzenou chuť a velmi prospějete i svému zdraví