O mně profesně

Jmenuji se Lenka Fotrová.

Nikdy jsem nestudovala žádnou prestižní školu ani nepracovala v žádné luxusní michelinské restauraci.

Jsem vlastně analytický chemik a vaření je takovou mojí „praxí v oboru“ už přes čtvrt století.

Své znalosti a um jsem získala dlouholetou praxí, absolvováním bezpočtu profesionálních kulinářských kurzů, odborných seminářů a přednášek a studiem odborných publikací.

Při studiu na Akademii čínské medicíny v Brně jsem se rozhodla, že se stravě budu věnovat naplno. Zdravý rozum, se kterým čínská dietetická terapie přistupuje ke stravování mi dává ze všech směrů největší smysl.

A to proto, že respektuje jedinečnost každého člověka, jeho věk i zdravotní stav, prostředí v němž žije i aktuální roční období. Tento důkladně propracovaný systém teorie a praxe je prověřený přes dva tisíce let, přitom se neustále vyvíjí a přizpůsobuje nové době. Nenařizuje, nezakazuje, jen objasňuje a doporučuje.

A hlavně – stejnou důležitost přikládá i požitku z jídla což naprosto souzní s mým celoživotním heslem:

„Občasný smažák jedený s chutí a v pohodě je pro tělo prospěšnější než pravidelná konzumace brokolice s odporem“.

Ve své stravě sice preferuji omezení konzumace masa, nejsem ale vegan, vegetarián ani se striktně nedržím žádného směru jako např. makrobiotika, paleo, low carb, whole, raw atd….. Vděčím jim ale za inspiraci, obohacení a ozdravení mého jídelníčku.

Jak to celé vzniklo

Jídlo je mojí vášní.

Ráda jím, ráda vařím a stále hledám nové inspirace jak to dělat chutně, zdravě a přitom rychle. Mám kolem sebe spoustu gurmánů, kteří si potrpí na opravdu lahodnou a kvalitní stravu. Ne každý je ale ochotný v kuchyni strávit „polovinu svého života“.

A proto vymýšlím a upravuji chutné i zdravé recepty tak aby byly i rychlé a snadné. Je to dnes jaksi rychlejší a na nás všechny jsou kladeny stále větší a větší nároky. Tlak na výkon, rychlost, informovanost a znalosti, flexibilitu…

I proto se často obracíme na pomoc stravování mimo domov nebo v podobě polotovarů či různých rychlovek. Že tohle není ta správná volba pro naše tělo, to už se tak nějak všeobecně ví. Většina z nás alespoň tuší co by pro něj mohlo být prospěšné a co ne. Jak to ale zvládat, když se celá rodina často nesejde ani k večeři?

Sama vím, že někdy to prostě tak snadné není. V našich kurzech vám dáme pár tipů na to jak to jde.

Také často vidím, že z přemíry informací mají lidé akorát zmatek v hlavě.

  • Mám snídat nebo ne a kolik jídel denně je zdravé?
  • Jak to, že stále nehubnu, když snídám jogurty s vločkami a nejím přílohy?
  • Musím se smířit s tím, že po čtyřicítce prostě začnu tloustnout?
  • Když to zdravé je tak drahé a kde to mám kupovat?
  • atd. atd. atd. atd. atd.

Za celý svůj život jsem ve stravování zažila několik vln doporučení. Občas jsem taková doporučení dostávala i od lékařů či výživových specialistů. Od jezte tuky až po nejezte tuky, od jezte večer jen zeleninu po nejezte vůbec nic, od Sunar je pro dítě výživnější než mateřské mléko po kojit co nejdéle, spousty zaručených diet, česká kuchyně není zdravá, nejzdravější je bla bla bla…

Až mne to přestalo bavit a zvolila jsem si vlastní cestu. Jakou? Koukám do historie, jak to dělaly naše babičky, vyhledávám seriózní informace, a k tomu používám vlastní hlavu a zdravý selský rozum. Nesmějte se… anebo ne, smějte se protože je to zdravé 🙂 koukněte ale kolem sebe jak je ho všude méně a méně. A méně máme rozhodně i času.

Proto tu pro Vás máme nápady a tipy jak vařit rychle a snadno a zároveň chutně a zdravě. Jsou tu pro Vás připraveny malé kurzy s uceleným programem tak, abyste si mohli užít to co Vám chutná i to co Vám prospívá.