Rubriky
Drobnosti Slané

Chlebové placky

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio

​Na placky

  • 6 PL pohanky krup (asi 120g)
  • 1 PL lněného semínka (asi 15g) 
  • 2 PL slunečnicových semínek (asi 25g)
  • 1 PL umeoctu
  • 1 hrnek vody (asi 225ml) a dále dle potřeby
  • 1 KL koření Mahá (směs mletého kmínu, koriandru a hořčičného semínka)
  • větší špetka soli

Na miso máslo

  • kus změklého másla    
  • 1-2 KL miso pasty
  • pár kapek citronové šťávy

PL=polévková lžíce, KL=kávová lžička

Postup

Večer den předem:

  • pohankové kroupy společně se lněným semínkem rozmixujte na mouku – nemusí to být úplně do hladka – a vsypte do misky
  • přidejte slunečnicová semínka, umeocet a vodu, přikryjte talířkem a nechte přes noc odstát při pokojové teplotě

Druhý den:

  • přidejte koření Mahá a sůl, promíchejte a případně ještě dořeďte vodou až do konzistence hustšího palačinkového těsta
  • rozpalte pánev na sucho, poté teplotu stáhněte na střední výkon, naběračkou dávkujte těsto a rovnou jej roztírejte na tenké placičky o tloušťce asi jako silnější palačinky – můžete tvořit malé či velké přes celý talíř
  • asi po minutce pomocí obracečky vyzkoušejte zda jde placička lehce odlepit ze dna pánve, poté ji otočte a stejně dopečte z druhé strany 
  • upečené skládejte na talíř a pokud je chcete mít měkké, vždy hned po přidání další hotové přikryjte nějakým poklopem
  • vymíchejte změklé máslo s miso pastou a přidejte pár kapek citronové šťávy
  • vlažné placky potírejte máslem

Tipy:

  • placky můžete také podávat jako přílohu k jiným pomazánkám, zelenině, polévkám, guláši či grilování
  • můžete je naplnit jako slané palačinky, tortily či tacos
  • koření Mahá můžete vyměnit za jiné, popřípadě koření vynechat úplně a podávat je na sladko