Rubriky
Drobnosti

Citronová pasta

Suroviny

  • 3 větší bio citrony
  • 2 PL nerafinované soli

PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

Postup

  • Citrony dobře omyjte a osušte
  • Celé je nakrájejte na kostky, případná semínka odstraňte  
  • Vložte do mixéru a přidejte sůl
  • Rozmixujte na pastu a v uzavřené zavařovací sklenici skladujte v lednici (vydrží půl roku až rok)

Poznámka: citrony kupte co nejkvalitnější – ideálně pokud narazíte na dovezené z jižní Evropy, já si je pravidelně vozím z dovolené v Itálii

Použití

  • smícháním s máslem vznikne vynikající citronové máslo, můžete přidat i bylinky
  • na těstoviny či restovanou zeleninu
  • na ryby, do masových směsí, speciálně kuřecí či krůtí
  • do sladkého pečení jako jsou bábovky, buchty, sušenky apod.
  • do salátových zálivek
  • na ochucení omáček či šťáv

Tip

  • veškeré nádobí, které budete k přípravě i skladování pasty používat, opláchněte vřící vodou aby se do pasty nedostalo nic nepatřičného a vydržela vám co nejdéle
  • stejně můžete připravit pastu i z pomerančů, která je skvělá do sladkého pečení či salátových zálivek