Rubriky
Slané

Čočkový salát

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

Suroviny

  • 1 velký hrnek černé čočky Beluga, popř. zelené či hnědé
  • 1 PL nepasterovaného jablečného octa (popř.syrovátky, Tibi kefíru, Kombuchy apod.)
  • 1 kyselejší jablko
  • kousek čerstvého či kompotovaného ananasu
  • 1/2 hrnku sterilované nebo mražené kukuřice
  • kus dlouhozrajícího sýra typu gouda, ementál apod.

Na zálivku:

  • 1/2 kysané smetany
  • 1/2 bílého jogurtu
  • 1 PL domácí majonézy (lze nahradit olivovým olejem)
  • 1 PL Panely či nerafinovaného třtinového cukru
  • citronová šťáva, sůl a pepř dle chuti

​PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

Dva dny předem

  • čočku propláchněte v sítku, vsypte do skleněné mísy, zalijte ji dvojnásobkem vody a přidejte ocet a velkou špetku soli
  • přikryjte talířkem a nechte při pokojové teplotě 2 dny fermentovat

Po dvou dnech

  • čočku slijte a v sítku propláchněte
  • vsypte do hrnce, zalijte vodou a uvařte do měkka – díky namočení předem to trvá velmi krátce!
  • mezi tím do hladka vymíchejte všechny suroviny na zálivku
  • po uvaření čočku znovu slijte, propláchněte a vsypte do mísy
  • přidejte jablko, ananas i sýr – vše nakrájené na kousky
  • vsypte kukuřici (mraženou předem povařte) a vše promíchejte se zálivkou
  • nechte alespoň půl dne zaležet v chladu

Tip

  • používáte-li kompotovaný ananas, kupujte vždy jen ten ve vlastní šťávě, ne v sirupu