Rubriky
Recepty Slané

Dietní bramborová tortila

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

SUROVINY

  • 2 velké, předem uvařené brambory ve slupce
  • 2 malé cukety 
  • Velká hrst mraženého hrášku
  • 3 mladé cibulky 
  • Kus přepuštěného másla
  • 4 velká vejce 
  • Sůl
  • Pepř
  • Uzená mletá paprika
  • Bylinky dle chuti – petrželka, pažitka
  • Strouhaný parmazán

Postup

  • Předehřejte troubu na 175°c
  • Předem uvařené, oloupané brambory nakrájejte na kousky
  • Cukety omyjte a nakrájejte na stejně velké kousky jako brambory 
  • Rozehřejte široký rendlík nebo pánev, kterou můžete vložit do trouby, a vložte kus přepuštěného másla
  • Vsypte brambory a cuketu a na mírné teplotě minutku opékejte
  • Mezi tím v sítku propláchněte mražený hrášek a nechte jej okapat
  • Bylinky nasekejte
  • Oddělte bílky od žloutků, přidejte do nich velkou špetku soli a vyšlehejte je do pevného sněhu
  • Do žloutků přidejte sůl, pepř a uzenou mletou papriku a prošlehejte je ať se spojí s kořením
  • Špachtlí jemně vmíchejte ochucené žloutky do sněhu z bílků 
  • Ke směsi brambor a cukety přidejte hrášek a nasekané bylinky, promíchejte a odstavte
  • Jemně ale rychle vmíchejte směs žloutků s bílky, povrch posypte strouhaným parmazánem a vložte do trouby
  • Pečte 5 min., poté nechte skoro vychladnout
  • Podávejte vlažné, nejlépe s domácí kvašenou zeleninou, kimchi nebo kysaným zelím

Tipy:

  • do tortily můžete přidat jakoukoliv zeleninu která vám zbyla, např. kousky čerstvých nebo sterilovaných paprik, čerstvý mladý špenát, nakládané houby, dýni Hokkaido, brokolici, květák….
  • místo brambor můžete použít vařený tuřín nebo květák, batáty apod…