Rubriky
Recepty Slané

Dokonalé zeleninové curry

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

Suroviny

  • 100 g červené čočky 
  • 1 PL nepasterovaného jablečného octa nebo KL soli
  • hrst hlívy ústřičné
  • 1 velká mrkev
  • 1 kedlubna
  • 2 řapíky celeru
  • ½ malého fenyklu
  • 1 mladá cibulka
  • přepuštěné máslo nebo olivový olej
  • asi 1/2 plechovky kokosového mléka 
  • 1 KL curry koření
  • 1,5 hrnku vody
  • hrnek uvařených ječných krup 
  • sůl
  • Kimchi miso dle chuti – zde asi 2 plné PL 
  • nasekané lístky řapíkatého celeru nebo bylinky dle chuti 
  • černý sezam

KL = kávová lžička, PL = polévková lžíce

Příprava

2 hodiny předem:

  • čočku propláchněte v sítku, dejte do mísy a zalijte dvojnásobkem čisté vody. Přidejte jablečný ocet nebo sůl a nechte máčet

Po 2 hodinách si připravte:​​

  • čočku slijte a dobře propláchněte čistou vodou 
  • mrkev očistěte a nakrájejte na půlkolečka
  • hlívu natrhejte na proužky
  • kedlubnu nakrájejte na kostičky, fenykl na silnější proužky, řapíky celeru na asi 1cm kousky a cibulku na kolečka

Postup

  • rozpalte pánev a přidejte trochu tuku
  • vsypte mrkev a hlívu a chvíli restujte, vlijte asi deci vody a pod pokličkou duste asi 3min. 
  • přidejte kedlubnu, fenykl, celer a cibulku, přiklopte poklicí a poduste asi 2 min.
  • vsypte čočku, vlijte 1,5 hrnku vody a poduste pod poklicí asi 3 min.
  • vmíchejte curry koření pak i kokosové mléko a bez poklice povařte další 2 min., případně přidejte ještě trochu vody nebo kokosového mléka podle toho jak chcete mít směs hustou
  • odstavte z plotny, lehce dosolte a vmíchejte Kimchi miso
  • na talíři posypejte nasekanými lístky řapíkatého celeru nebo bylinkami a černým sezamem

Tip

  • místo ječných krup můžete použít jinou uvařenou obilovinu, třeba pohanku, zrno ječmene nebo žita apod.
  • místo hlívy můžete použít třeba plátky žampionů
  • nemáte-li Kimchi miso, použijte miso běžné a přidejte trochu kimchi zeleniny bez nálevu