Rubriky
Drobnosti Recepty Slané

Fermentovaný tvaroh s červenou řepou

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

SUROVINY

  • 1 tučný tvaroh 250g 
  • 1-2 PL mléka (použijte jen pokud je tvaroh hodně hutný)
  • ½ KL soli
  • sklenice s víčkem o objemu alespoň 300ml
  • 1 KL kvalitního olivového oleje
  • 1 menší červená řepa předem upečená nebo uvařená – viz. tipy
  • čerstvé nebo sušené bylinky dle chuti – petrželka, pažitka, fenykl apod.

KL=kávová lžička, PL=polévková lžíce

Postup

  • sklenici vypláchněte vroucí vodou
  • tvaroh smíchejte se solí, případně i troškou mléka a přemístěte do sklenice
  • uzavřete víčkem a nechte při pokojové teplotě 2 dny (máte-li chladněji, nechte o den déle)
  • poté přidejte olej, nastrouhanou červenou řepu, bylinky a promíchejte
  • podávejte jako dip k zelenině, chlebovým plackám nebo na celožitném kváskovém chlebu

Tipy:

  • červenou řepu si můžete připravit do zásoby a uchovat v lednici nebo ji můžete koupit již předvařenou – vždy ale v té nejvyšší kvalitě a nijak nedochucovanou
  • místo řepy můžete tvaroh dochutit jinou zeleninou, klíčky, bylinkami nebo na sladko medem, marmeládou apod.
  • fermentovaný tvaroh je také skvělým základem pro pomazánky