Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
SUROVINY
- Očištěné malé okurky nakladačky
- Čisté a vroucí vodou vypláchnuté zavařovací sklenice, stejně tak víčka
A dále dle množství okurek a vaší chuti:
- Cibule nakrájená na klínky
- Mrkev nakrájená na kolečka nebo na tenčí špalíky
- Křen nakrájený na kolečka
- Snítky suchého kopru
- Hořčičné semínko bílé
- Bobkový list
- Nové koření
- Barevný pepř celý
- Sůl
- Rozinky nesířené – propláchnuté horkou vodou
- Jablečný ocet
- Převařená voda
Postup
Zavařovací sklenice naplňte směsí:
- 1 polévkovou lžíci propláchnutých rozinek
- Pár klínků cibule
- 4 kolečka křenu
- 6 koleček mrkve
- Trošičku kopru
- Malý bobkový list
- omyté okurky
Navrch každé sklenice přidejte:
- 2 kolečka křenu
- 4 kolečka mrkve
- 1 lžičku hořčičného semínka
- 1 lžičku soli
- 2 kul. nového koření
- 3 kul. barevného pepře
- Vlijte 1-2 dcl octu
- Dolijte až po závit převařenou vodou
- Sterilujte 20 min. při 80°C
- Poté sklenice vytáhněte a postavte na utěrku víčkem dolů a nechte je tak skoro do vychladnutí