Rubriky
Drobnosti Recepty Slané

Křupavé sterilované okurky bez cukru

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

SUROVINY

  • Očištěné malé okurky nakladačky
  • Čisté a vroucí vodou vypláchnuté zavařovací sklenice, stejně tak víčka 

A dále dle množství okurek a vaší chuti:

  • Cibule nakrájená na klínky
  • Mrkev nakrájená na kolečka nebo na tenčí špalíky
  • Křen nakrájený na kolečka
  • Snítky suchého kopru
  • Hořčičné semínko bílé
  • Bobkový list
  • Nové koření
  • Barevný pepř celý 
  • Sůl
  • Rozinky nesířené – propláchnuté horkou vodou
  • Jablečný ocet
  • Převařená voda

Postup

Zavařovací sklenice naplňte směsí:

  • 1 polévkovou lžíci propláchnutých rozinek
  • Pár klínků cibule
  • 4 kolečka křenu 
  • 6 koleček mrkve 
  • Trošičku kopru
  • Malý bobkový list
  • omyté okurky

Navrch každé sklenice přidejte:

  • 2 kolečka křenu
  • 4 kolečka mrkve  
  • 1 lžičku hořčičného semínka 
  • 1 lžičku soli
  • 2 kul. nového koření
  • 3 kul. barevného pepře
  • Vlijte 1-2 dcl octu 
  • Dolijte až po závit převařenou vodou 
  • Sterilujte 20 min. při 80°C
  • Poté sklenice vytáhněte a postavte na utěrku víčkem dolů a nechte je tak skoro do vychladnutí