Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio
Na sýrové kostičky
- kus kvalitního sýra, nejlépe uleželého 1-6 měsíců o tučnosti asi 45% – např. Madeland nebo sýry typu gouda, ementál apod. – viz. níže Tipy
- plech a papír na pečení, papírová utěrka
4-5 dní předem
- sýr nakrájejte na proužky a poté na kostky o velikosti max. 1,5cm
- velký plech pokryjte pečícím papírem a kostky na něm rozprostřete
- plech odložte v místnosti někam, kde vám nebude překážet, ideálně někde v kuchyni a nechte 4-5 dní stát při běžné pokojové teplotě
- během této doby se ze sýrových kostek začne vytěsňovat tuk a začnou jakoby osychat
- po 4-5 dnech takto připravené kostky přeložte na čistý pečící papír abyste se zbavili přebytečného tuku a dobře je rozprostřete tak aby se jedna druhé nedotýkaly
- vyhřejte horkovzdušnou troubu na 160°C
- plech se sýry vložte do trouby a pečte asi 10min.-15min. (dle typu sýru), až začnou růžovět ihned je vytáhněte z trouby
- dejte pozor, snadno se spálí!
- po vychladnutí vyjměte a přeložte na papírovou utěrku odsát zbytky tuku
- uchovávat lze jen pár dní a dobře v uzavřené sklenici
Tipy:
- dobu sušení vyzkoušejte, může se různit podle teploty v místnosti
- kupujte sýry bez zbytečných aditiv, tedy bez zahušťovadel a škrobů, barviv či konzervantů
- sýry dle doby zrání: mladý 4týdny, mladý uleželý 6-8týdnů, uleželý 2-4měsíce, pikantně uleželý 4-6měsíců, extra uleželý 7-8měsíců, starý sýr 10-12měsíců, přestárlý sýr více jak 12měsíců
- použijete-li sýr s obsahem tuku vyšším než 48%, budou se kostky více roztékat
Na pražená semínka
- hrst dýňových semínek
- Umeocet – nejlépe v lahvičce s rozprašovačem
- kvalitní silnostěnná pánev nebo plech – viz. Tipy
Postup
- rozpalte kvalitní pánev a vhoďte na ni semínka
- opékejte je než začnou vydávat praskavý zvuk a začnou se zbarvovat mírně do hněda
- pánev odstavte, postříkejte umeoctem a ihned párkrát prohoďte – Umeocet se začne odpařovat a semínka se obalí a pokryjí tenoučkou vrstvou soli
- přeložte na čistý talíř a nechte úplně vychladnout
Tipy:
- takto opečená semínka můžete použít i jako posypku na dýňovou polévku nebo posekané na rýžové směsi apod.
- podobně můžete připravit i blanšírované mandle nebo jiné oříšky či semínka
- !!! – v ideální verzi, abyste odstranili ze slupečky semínka vše nežádoucí, jej půl dne předem namočte do vody se solí, pak slijte, propláchněte, osušte v čisté utěrce a pečte je v troubě – na horký vzduch při 150°C – až se začnou lehce zbarvovat a vypadají opečená, v ten okamžik je postříkejte Umeoctem, promíchejte, vraťte do trouby a krátce dopečte. Tento postup se také hodí pro přípravu většího množství semínka.