Rubriky
Drobnosti Slané

Křupínky zdravěji

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio

​Na sýrové kostičky

  • kus kvalitního sýra, nejlépe uleželého 1-6 měsíců o tučnosti asi 45% – např. Madeland nebo sýry typu gouda, ementál apod. – viz. níže Tipy
  • plech a papír na pečení, papírová utěrka

4-5 dní předem

  • sýr nakrájejte na proužky a poté na kostky o velikosti max. 1,5cm
  • velký plech pokryjte pečícím papírem a kostky na něm rozprostřete
  • plech odložte v místnosti někam, kde vám nebude překážet, ideálně někde v kuchyni a nechte 4-5 dní stát při běžné pokojové teplotě
  • během této doby se ze sýrových kostek začne vytěsňovat tuk a začnou jakoby osychat
  • po 4-5 dnech takto připravené kostky přeložte na čistý pečící papír abyste se zbavili přebytečného tuku a dobře je rozprostřete tak aby se jedna druhé nedotýkaly
  • vyhřejte horkovzdušnou troubu na 160°C
  • plech se sýry vložte do trouby a pečte asi 10min.-15min. (dle typu sýru), až začnou růžovět ihned je vytáhněte z trouby 
  • dejte pozor, snadno se spálí!
  • po vychladnutí vyjměte a přeložte na papírovou utěrku odsát zbytky tuku
  • uchovávat lze jen pár dní a dobře v uzavřené sklenici

Tipy:

  • dobu sušení vyzkoušejte, může se různit podle teploty v místnosti
  • kupujte sýry bez zbytečných aditiv, tedy bez zahušťovadel a škrobů, barviv či konzervantů
  • sýry dle doby zrání: mladý 4týdny, mladý uleželý 6-8týdnů, uleželý 2-4měsíce, pikantně uleželý 4-6měsíců, extra uleželý 7-8měsíců, starý sýr 10-12měsíců, přestárlý sýr více jak 12měsíců
  • použijete-li sýr s obsahem tuku vyšším než 48%, budou se kostky více roztékat

​Na pražená semínka

  • hrst dýňových semínek
  • Umeocet – nejlépe v lahvičce s rozprašovačem
  • kvalitní silnostěnná pánev nebo plech – viz. Tipy

Postup

  • rozpalte kvalitní pánev a vhoďte na ni semínka
  • opékejte je než začnou vydávat praskavý zvuk a začnou se zbarvovat mírně do hněda
  • pánev odstavte, postříkejte umeoctem a ihned párkrát prohoďte – Umeocet se začne odpařovat a semínka se obalí a pokryjí tenoučkou vrstvou soli
  • přeložte na čistý talíř a nechte úplně vychladnout

Tipy:

  • takto opečená semínka můžete použít i jako posypku na dýňovou polévku nebo posekané na rýžové směsi apod.
  • podobně můžete připravit i blanšírované mandle nebo jiné oříšky či semínka
  • !!! – v ideální verzi, abyste odstranili ze slupečky semínka vše nežádoucí, jej půl dne předem namočte do vody se solí, pak slijte, propláchněte, osušte v čisté utěrce a pečte je v troubě – na horký vzduch při 150°C – až se začnou lehce zbarvovat a vypadají opečená, v ten okamžik je postříkejte Umeoctem, promíchejte, vraťte do trouby a krátce dopečte. Tento postup se také hodí pro přípravu většího množství semínka.