Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
Suroviny
- 2-3 palice česneku (podle síly česneku a vaší chuti)
- 1 menší cibule
- asi 300g moučných brambor, můžete namíchat s topinambury
- asi 1/2 l vody
- asi 1/2 l plnotučného mléka (viz.tipy)
- 1 KL či kostka bio zeleninového nebo kuřecího vývaru
- přepuštěné máslo
- nerafinovaná sůl
- bílý pepř
- muškátový oříšek
- na špičku nože citronové pasty nebo troška citronové šťávy a kůry z bio citronu
- snítka čerstvého tymiánu
- parmazán nebo pecorino
PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička
Postup
- Česnek oloupejte na jednotlivé stroužky a 4 z nich nakrájejte na plátky. Ostatní stroužky nechte celé.
- Rozehřejte hrnec, rozpusťte v něm máslo, vhoďte plátky česneku a pomalu opečte do zlatova (dejte pozor ať se nespálí). Lehce opečené plátky česneku vyjměte děrovanou naběračkou na talířek – později jimi ozdobíte polévku.
- Pak do hrnce s tukem vhoďte ty celé stroužky a zvolna je opékejte.
- Jakmile začnou lehce růžovět, přidejte nasekanou cibuli, sůl a opět zvolna opékejte až cibule zesklovatí. Přidejte trošku citronové pasty, snítku tymiánu a nakrájené brambory a promíchejte. Zalijte mlékem, přidejte bílý pepř, přistrouhněte trošičku muškátového oříšku a promíchejte.
- Poté přidejte vodu, bujón a vařte při mírném varu.
- Jakmile jsou brambory měkké, polévku odstavte a rozmixujte ji do hladkého krému. Pokud je to potřeba, dořeďte vroucí vodou podle toho jak chcete mít polévku hustou.
- Na talíři posypejte osmaženými plátky česneku a strouhaným pecorinem.
Tipy
- pro vege verzi polévky vyměňte plnotučné mléko za rostlinné a pecorino třeba za opečené mandlové plátky
- polévku můžete uvařit jen z vody a na konec zjemnit trochou smetany
- na talíř můžete přidat i klíčky, např. z červeného zelí nebo řeřichy
- použijete-li zčásti topinambury místo brambor, bude mít polévka mírně zauzenou chuť a velmi prospějete i svému zdraví
