Rubriky
Slané

Lahodný česnekový krém

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

Suroviny

  • 2-3 palice česneku (podle síly česneku a vaší chuti)
  • 1 menší cibule
  • asi 300g moučných brambor, můžete namíchat s topinambury
  • asi 1/2 l vody 
  • asi 1/2 l plnotučného mléka (viz.tipy)
  • 1 KL či kostka bio zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • přepuštěné máslo
  • nerafinovaná sůl
  • bílý pepř
  • muškátový oříšek
  • na špičku nože citronové pasty nebo troška citronové šťávy a kůry z bio citronu
  • snítka čerstvého tymiánu
  • parmazán nebo pecorino

PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

Postup

  • Česnek oloupejte na jednotlivé stroužky a 4 z nich nakrájejte na plátky. Ostatní stroužky nechte celé.
  • Rozehřejte hrnec, rozpusťte v něm máslo, vhoďte plátky česneku a pomalu opečte do zlatova (dejte pozor ať se nespálí). Lehce opečené plátky česneku vyjměte děrovanou naběračkou na talířek – později jimi ozdobíte polévku. 
  • Pak do hrnce s tukem vhoďte ty celé stroužky a zvolna je opékejte.
  • Jakmile začnou lehce růžovět, přidejte nasekanou cibuli, sůl a opět zvolna opékejte až cibule zesklovatí. Přidejte trošku citronové pasty, snítku tymiánu a nakrájené brambory a promíchejte. Zalijte mlékem, přidejte bílý pepř, přistrouhněte trošičku muškátového oříšku a promíchejte.
  • Poté přidejte vodu, bujón a vařte při mírném varu.
  • Jakmile jsou brambory měkké, polévku odstavte a rozmixujte ji do hladkého krému. Pokud je to potřeba, dořeďte vroucí vodou podle toho jak chcete mít polévku hustou.
  • Na talíři posypejte osmaženými plátky česneku a strouhaným pecorinem.

Tipy

  • pro vege verzi polévky vyměňte plnotučné mléko za rostlinné a pecorino třeba za opečené mandlové plátky
  • polévku můžete uvařit jen z vody a na konec zjemnit trochou smetany
  • na talíř můžete přidat i klíčky, např. z červeného zelí nebo řeřichy
  • použijete-li zčásti topinambury místo brambor, bude mít polévka mírně zauzenou chuť a velmi prospějete i svému zdraví