Rubriky
Slané

Lahodný zeleninový krém

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

Suroviny

  • 1 mrkev 
  • 1 petržel 
  • Kousek celeru bulvy 
  • Kousek čerstvého fenyklu 
  • 8ks růžičkových kapustiček 
  • 3 PL přepuštěného másla 
  • Asi 1 l vody 
  • Špetka soli 
  • Pár kapek citronové šťávy 
  • 1 PL miso pasty 
  • Sušené či čerstvé bylinky dle chuti – kvalitní sušená směs koření na bylinkové máslo nebo petrželka, pažitka, bazalka, máta apod.
  • Kousek ovčí brynzy (můžete zaměnit – viz. tipy)

​PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

Postup

  • Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky
  • Rozehřejte hrnec a přidejte přepuštěné máslo
  • Přidejte mrkev, celer a petržel a chvilku restujte
  • Přisypte fenykl a růžičkovou kapustu
  • Opět chvilku restujte, okořeňte, promíchejte, zalejte vodou a uvařte do měkka
  • Mezi tím nalijte do hrnečku trošku vody a rozmíchejte v ní lžíci miso pasty aby se pěkně rozředila a lépe pak spojila s polévkou
  • Jakmile je zelenina měkká, polévku odstavte a nechte trochu zchladnout
  • Poté ji rozmixujte ve stolním mixéru či smoothie makeru úplně do hladka (můžete použít jen ponorný mixér, polévka ale nebude tak sametově hladká), případně dořeďte dle toho jak chce mít krém hustý
  • Polévku znovu zahřejte až skoro k bodu varu (už ale nevařte!), pak vypněte, dosolte ji, přidejte pár kapek citronové šťávy a vmíchejte rozředěnou miso pastu 
  • Servírujte na talíř, posypte čerstvými bylinkami a nadrobte kousek brynzy

Tipy

  • Sušené koření či bylinky použijte dle libosti, jen s množstvím opatrně ať nepřebijete chuť zeleniny
  • Zeleninu můžete libovolně kombinovat dle chuti a dostupnosti v sezóně, použít můžete i kvalitní mraženou směs polévkové zeleniny
  • Můžete přidat i nafermentované pohankové kroupy, uvařenou quinou či jinou obilovinu nebo kváskový chléb, také vejce, sýr nebo kousek masa a vytvořit tak kompletní talíř
  • ! Miso nikdy nevařte ani nezahřívejte na bod varu – přišli byste o drahocenné enzymy, probiotika, minerály a vitamíny