Rubriky
Slané

Lahodný zeleninový krém

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

Suroviny

  • 1 mrkev 
  • 1 petržel 
  • Kousek celeru bulvy 
  • Kousek čerstvého fenyklu 
  • 8ks růžičkových kapustiček 
  • 3 PL přepuštěného másla 
  • Asi 1 l vody 
  • Špetka soli 
  • Pár kapek citronové šťávy 
  • 1 PL miso pasty 
  • Sušené či čerstvé bylinky dle chuti – kvalitní sušená směs koření na bylinkové máslo nebo petrželka, pažitka, bazalka, máta apod.
  • Kousek ovčí brynzy (můžete zaměnit – viz. tipy)

​PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

Postup

  • Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky
  • Rozehřejte hrnec a přidejte přepuštěné máslo
  • Přidejte mrkev, celer a petržel a chvilku restujte
  • Přisypte fenykl a růžičkovou kapustu
  • Opět chvilku restujte, okořeňte bylinkami, promíchejte, zalejte vodou a uvařte do měkka
  • Jakmile je zelenina měkká, polévku odstavte a nechte trochu zchladnout
  • Poté ji vlijte do stolního mixéru či smoothie makeru, přidejte miso pastu, trošku soli, pár kapek citronové šťávy a rozmixujte ji úplně do hladka (můžete použít jen ponorný mixér, polévka ale nebude tak sametově hladká), případně dořeďte vroucí vodou podle toho jak chce mít krém hustý
  • Servírujte na talíř, posypte čerstvými bylinkami a nadrobte kousek brynzy

Tipy

  • Sušené koření či bylinky použijte dle libosti, jen s množstvím opatrně ať nepřebijete chuť zeleniny
  • Zeleninu můžete libovolně kombinovat dle chuti a dostupnosti v sezóně, použít můžete i kvalitní mraženou zeleninovou směs
  • Můžete přidat i nafermentované pohankové kroupy, uvařenou quinou či jinou obilovinu nebo kváskový chléb, také vejce, sýr nebo kousek masa a vytvořit tak kompletní talíř
  • ! Miso nikdy nevařte ani nezahřívejte na bod varu – přišli byste o drahocenné enzymy, probiotika a některé vitamíny