Rubriky
Slané

Losos GRAVLAX

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

Suroviny

  • asi 400g kus divokého lososa – nejlépe druh Sockeye (Nerka), popřípadě Kisuč či Keta (Gorbuša je pro nás chutný nejméně)
  • ¾ hrnku nerafinovaného třtinového cukru 
  • hrnek nerafinované soli
  • citronová kůra
  • malý panák ginu nebo vodky (nemusí být)
  • lžíce olivového oleje
  • kopr sušený, popř. i čerstvý
  • citronová pasta (lze nahradit plátky citronu a trochou soli a olivového oleje)

Den předem

  • smíchejte cukr se solí a nastrouhanou citronovou kůrou 
  • lososa omyjte, osušte a vytáhněte případné kosti
  • na dno pekáčku nasypte asi ¼ připravené směsi cukru a soli
  • na ni položte lososa kůží dolů a zasypte jej zbylou směsí cukru a soli (musí být úplně pokrytý)
  • vše pokapejte ginem, přikryjte fólií a nechte v lednici zaležet půl dne nebo přes noc (eventuálně přidejte směs soli tak aby byl kompletně zasypaný)
  • během této doby se bude vylučovat voda a losos se takto vlastně v soli „uvaří“
  • pokud máte malou nádobu a odlučující voda stoupá hodně vysoko, můžete ji opatrně odlévat aby se v ní losos zbytečně nemáchal 

Po 8 hodinách

  • vytáhněte lososa z nádoby, opatrně jej omyjte ve studené vodě
  • takto zbaveného soli a cukru ho osušte a vložte do čisté nádoby
  • potřete olivovým olejem a zasypte koprem
  • uzavřete nádobu a vložte zpět do lednice znovu zaležet (stačí hodina, max. však do druhého dne)

Podávání

  • filet potřete citronovou pastou a poté krájejte na tenké plátky – vždy dokrojte jen ke kůži a oddělte od ní tak abyste dostali jemné čisté maso
  • podávejte s pečivem, salátem, na těstoviny, sushi, ozdobte s ním jednohubky, chlebíčky či polévky, apod.

Tip

  • nemáte-li citronovou pastu, předpřipraveného lososa jen osolte a poklaďte plátky citronu