Rubriky
Recepty Slané

Luxusní květákový krém

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

SUROVINY

  • 1 střední květák   
  • 1 střední cibule  
  • 1 větší stroužek česneku 
  • 1 velká brambora
  • 1 plechovka kokosového mléka  
  • 1 bobkový list   
  • 1 snítka čerstvého tymiánu   
  • kousek řasy Kombu – asi 2cm (viz.poznámka)
  • čerstvě mletý pepř, ideálně bílý  
  • muškátový oříšek
  • pár kapek citronové šťávy 
  • sůl
  • přepuštěné máslo 
  • olivový olej 
  • k podávání čerstvá petrželka a kousek za studena uzeného lososa

Postup

  • květák očistěte a omyjte, odlomte kousek a rozeberte jej na malinkaté růžičky (cca 1 plnou hrst)
  • zbytek květáku nakrájejte na kousky  
  • cibuli a česnek nasekejte na kostičky 
  • rozehřejte hrnec a rozpusťte trochu přepuštěného másla
  • vsypte cibuli a při středním výkonu opékejte do sklovata, poté přidejte bobkový list a krátce orestujte
  • vsypte nasekaný květák a brambory, dále česnek a opékejte další 2 minutky
  • osolte, přidejte kousek řasy Kombu, zalijte vodou tak aby zelenina byla ponořená ale příliš neplavala v tekutině
  • přiveďte k mírnému varu, přidejte pár kapek citronové šťávy, čerstvý tymián, plechovku kokosového mléka a vařte do úplného změknutí 
  • poté odstavte a nechte trochu zchladnout

Mezi tím si připravte vložku do polévky:

  • rozehřejte pánev, přidejte lžíci olivového oleje, vsypte zbylé růžičky květáku, jemně osolte a při středním výkonu opečte až začne květák po stranách mírně hnědnout, poté odstavte bokem
  • pokud použijete lososa, rozdělte jej na menší plátky (viz.tipy)
  • petrželku nasekejte na drobno

Dokončení polévky:

  • vyjměte všechno koření a uvařenou řasu Kombu, polévku přemístěte do stolního mixéru a rozmixujte na hladký krém
  • dochuťte špetičkou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, mletého pepře, solí a pár kapkami citronové šťávy
  • vraťte do hrnce a přihřejte
  • polévku podávejte s trochou opečeného květáku, plátky lososa a petrželkou

Tipy:

  • bramboru nevynechávejte – udělá polévku krémovější
  • kokosové mléko můžete vyměnit za poctivou klasickou šlehačku
  • čerstvý tymián můžete nahradit špetkou sušeného
  • lososa můžete vyměnit za studeným kouřem uzenou rybu nebo plátky parmazánu či nasucho opečené mandle

Pozn.:

  • pokud budete polévku mixovat jen ponorným mixérem, nebude tak jemně krémová jako z mixéru stolního
  • řasu Kombu je dobré přidávat k tzv. strumigenním potravinám, jako např. ke květáku a to pro správné vstřebávání jódu z potravy