Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
SUROVINY
- 250 ml českého modrého máku
- 1/2 KL mleté skořice
- špetka mletého kardamomu
- špetka soli
- pár kapek citronové šťávy
- špetka bio citronové kůry
- 1 PL švestkových povidel (nemusí být)
- 200ml nesířených rozinek
- voda a trocha rumu na namočení rozinek
PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička
Postup
Asi půl dne předem:
- rozinky propláchněte a namočte do vody s rumem
Příprava:
- mák pomelte
- rozinky slijte a trochu vody uchovejte na případné doředění
- nasypejte slité rozinky do mixéru a rozmixujte je na kaši
- pokud je hutná tak že se špatně mixuje, opatrně ji trošku nařeďte vodou z nálevu (většinou to ale není potřeba)
- přidejte skořici, kardamom, špetičku soli, mletý mák, citronovou šťávu a kůru a pokud použijete tak i povidla
- znovu lehce pomixujte ať se vše spojí
- pomazánka je výborná nejen na palačinky, lívance či vafle, ale právě do takového jáhelníku se švestkami jako je na obrázku (část jí vmíchám do ještě teplých jáhel, přidám nastrouhanou sladkou hrušku, trošku přepuštěného másla, švestky a upeču (není nutno přidávat vejce ani mouku, hlavně dobře uvařte jáhly – nejlépe i s kouskem řasy Kombu)
Tipy:
- pomazánku můžete použít i na šišky s mákem nebo v hustější variantě do buchet či knedlíků
- mák je, stejně jako všechna ostatní semena a oříšky, dobré mlít až těsně před spotřebou, jinak tuky v nich žluknou