Rubriky
Drobnosti Recepty Slané

Naan bez kynutí

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

SUROVINY

  • 200g hladké špaldové mouky
  • 1 KL sody
  • 1 KL sušené třtinové šťávy (Panela, Rapadura, Sucanat apod.)
  • 1 KL nerafinované soli
  • 180-200g poctivého hustého smetanového jogurtu
  • 2 PL olivového oleje 
  • případně troška vody – viz. dále
  • na potření olivový olej, sušený česnek, sůl  

PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

Postup

  • v míse smíchejte mouku, sodu, cukr a sůl
  • přidejte jogurt a olivový olej 
  • zpracujte vláčné těsto, případně přidejte trochu vody (každá mouka saje jinak, proto konzistenci upravte tak abyste dostali jemné těsto které se ještě trošku lepí na ruce)
  • olejem vytřete mísu, potřete si i ruce a těsto zpracujte do pěkného bochánku, v míse jej oválejte ať povrch neosychá
  • mísu přikryjte utěrkou a uložte na teplém místě 30min. až hodinu
  • vál nebo silikonovou podložku a ruce si potřete olejem 
  • těsto si rozdělte na malé bochánky (z uvedeného množství asi 8ks) rukama každý roztáhněte a vytvarujte delší placku
  • rozpalte pánev
  • vložte placku na pánev, přikryjte pokličkou a nechte asi 45sec. péct
  • poté placku otočte a už bez poklice dopečte asi 30sec.
  • horké potřete olivovým olejem, posypejte sušeným česnekem a solí
  • nejlepší jsou teplé a křupavé

Tipy:

  • do těsta můžete zapracovat bylinky, česnek nebo třeba strouhaný sýr
  • místo sušeného česneku můžete použít utřený stroužek čerstvého