Rubriky
Recepty Slané

Novoroční léčivá čočkovka

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

SUROVINY

  • 100 ml loupané červené čočky 
  • 100 ml loupané žluté čočky 
  • 1 velká mrkev 
  • 1 velká petržel  
  • 1 malý celer 
  • 1 malá cibule  
  • Přepuštěné máslo nebo vhodný rostlinný olej 
  • 2 kuličky Nového koření 
  • 2 bobkové listy 
  • ½ KL sušených fenyklových semínek 
  • Černý pepř 
  • Sůl
  • Špetka kurkumy 
  • 2 PL nepasterovaného Kimchi misa (popř. 2 PL nepasterovaného misa + 2 PL Kimchi)

KL=kávová lžička, PL=polévková lžíce

Postup

  • Čočku propláchněte v sítku
  • Kořenovou zeleninu nahrubo nastrouhejte
  • Rozehřejte hrnec a vhoďte přepuštěné máslo 
  • Vsypte nastrouhanou kořenovou zeleninu a chvíli restujte
  • Přidejte celou oloupanou cibuli a promíchejte
  • Okořeňte fenyklovým semínkem, Novým kořením, bobkovým listem a černým pepřem a orestujte
  • Zalijte vodou tak aby bylo vše jen lehce potopené a uvařte do měkka, případně v průběhu vaření trochu vody přidejte 
  • Jakmile je zelenina i čočka měkká, hrnec odstavte
  • Odeberte trochu tekutiny z polévky, dobře v ní rozmíchejte miso a vlijte zpět do hrnce (už dál nevařte)
  • Vmíchejte kurkumu, případně dosolte a podávejte

Tipy:

  • nemáte-li žlutou čočku, můžete polévku uvařit jen z čočky červené – důležité je aby čočka byla loupaná (šetří zažívání)
  • místo sušených fenyklových semínek můžete použít i fenykl čerstvý – pak jej orestujte společně se zeleninou
  • miso kupujte jen živé, nepasterované a nejlépe to, které je kvašené ve dřevěné kádi, ne v nerezu – takové obsahuje maximum probiotik, laktobacilů, vitamínů a minerálů, enzymů a dalších prospěšných látek, které podporují a ozdravují zažívání i celé tělo