Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
SUROVINY
- Asi 200g karotky
- 3-4 pomeranče bez chemického ošetření
- Asi ¼ šálku rozpuštěného kokosového oleje nebo másla
- 225g ovesných vloček
- Špetka soli
- 120g vlašských ořechů
- 120g sušených nesířených meruněk
- 120g sušených nesířených švestek
- Velký panák rumu
- ¼ KL vanilky
- 1 KL mleté skořice
- ¼ KL mletého kardamomu
- 1 KL pr.do pečiva
- 1 KL jedlé sody
- Trocha kokosového tuku a pohankové nebo ovesné mouky na vysypání pekáčku
- Případně trochu medu na doslazení, pokud je šťáva z pomeranče kyselá
PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička
Postup
Večer předem:
- karotku očistěte a nastrouhejte na jemno – budete potřebovat asi 150g
- pomeranče omyjte, kůru bez bílé části nastrouhejte na jemno, poté z nich vymačkejte šťávu – budete potřebovat 300ml
- rozpuštěný a vychladlý kokosový olej nalijte do mixéru a přidejte nastrouhanou karotku, pomerančovou kůru i vymačkanou šťávu a vše rozmixujte do hladka (ochutnejte a pokud nebyly pomeranče dost sladké, přidejte trochu medu ale nezapomeňte, že budete přidávat hodně sladkého ovoce!)
- ovesné vločky promixujte na hrubší mouku tak aby tam zůstaly i jemné kousky a vsypte do mísy
- k ovesné mouce přilijte připravenou směs z mixéru, přidejte špetku soli, dobře promíchejte, přikryjte a nechte stát při pokojové teplotě
- zvlášť do misky si namočte vlašské ořechy do vody s velkou špetkou soli
Druhý den asi 2hod. před pečením:
- sušené meruňky a švestky namočte do teplé vody s rumem a nechte změknout
Příprava a pečení:
- předehřejte horkovzdušnou troubu na 150°C
- pekáček (zde kulatá forma o průměru 22cm) vytřete tukem a vysypte pohankovou nebo ovesnou moukou
- vlašské ořechy sceďte, propláchněte – nezapomeňte si pár pěkných půlek nechat bokem na ozdobení – ty ostatní nasekejte na kousky a přidejte do mísy
- namočené ovoce také sceďte, nakrájejte na kousky a přidejte do mísy
- vsypte pr.do pečiva i sodu, dobře promíchejte a navrstvěte do připraveného pekáčku – vrstvu nedělejte moc vysokou aby nebyl chlebíček příliš mokrý
- povrch uhlaďte, případně ozdobte půlkami ořechů
- pečte 45min., poté troubu vypněte, mírně pootevřete dvířka a nechte ještě 10min. dojít
- vychladlé vyklopte a nakrájejte na kousky
Tipy:
- chlebíček můžete po vychladnutí polít rozpuštěnou čokoládou a ořechy dozdobit až poté
- sušené ovoce můžete použít jakékoliv jiné, případně do chlebíčku můžete přidat i nasekanou hořkou čokoládu