Rubriky
Recepty Sladké

Ovocný pomerančový chlebíček

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

SUROVINY

  • Asi 200g karotky  
  • 3-4 pomeranče bez chemického ošetření  
  • Asi ¼ šálku rozpuštěného kokosového oleje nebo másla 
  • 225g ovesných vloček   
  • Špetka soli 
  • 120g vlašských ořechů   
  • 120g sušených nesířených meruněk  
  • 120g sušených nesířených švestek 
  • Velký panák rumu  
  • ¼ KL vanilky 
  • 1 KL mleté skořice 
  • ¼ KL mletého kardamomu 
  • 1 KL pr.do pečiva 
  • 1 KL jedlé sody 
  • Trocha kokosového tuku a pohankové nebo ovesné mouky na vysypání pekáčku
  • Případně trochu medu na doslazení, pokud je šťáva z pomeranče kyselá

​PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

Postup

Večer předem:

  • karotku očistěte a nastrouhejte na jemno – budete potřebovat asi 150g  
  • pomeranče omyjte, kůru bez bílé části nastrouhejte na jemno, poté z nich vymačkejte šťávu – budete potřebovat 300ml
  • rozpuštěný a vychladlý kokosový olej nalijte do mixéru a přidejte nastrouhanou karotku, pomerančovou kůru i vymačkanou šťávu a vše rozmixujte do hladka (ochutnejte a pokud nebyly pomeranče dost sladké, přidejte trochu medu ale nezapomeňte, že budete přidávat hodně sladkého ovoce!)
  • ovesné vločky promixujte na hrubší mouku tak aby tam zůstaly i jemné kousky a vsypte do mísy
  • k ovesné mouce přilijte připravenou směs z mixéru, přidejte špetku soli, dobře promíchejte, přikryjte a nechte stát při pokojové teplotě
  • zvlášť do misky si namočte vlašské ořechy do vody s velkou špetkou soli

Druhý den asi 2hod. před pečením:

  • sušené meruňky a švestky namočte do teplé vody s rumem a nechte změknout

Příprava a pečení:

  • předehřejte horkovzdušnou troubu na 150°C
  • pekáček (zde kulatá forma o průměru 22cm) vytřete tukem a vysypte pohankovou nebo ovesnou moukou
  • vlašské ořechy sceďte, propláchněte – nezapomeňte si pár pěkných půlek nechat bokem na ozdobení – ty ostatní nasekejte na kousky a přidejte do mísy
  • namočené ovoce také sceďte, nakrájejte na kousky a přidejte do mísy
  • vsypte pr.do pečiva i sodu, dobře promíchejte a navrstvěte do připraveného pekáčku – vrstvu nedělejte moc vysokou aby nebyl chlebíček příliš mokrý
  • povrch uhlaďte, případně ozdobte půlkami ořechů
  • pečte 45min., poté troubu vypněte, mírně pootevřete dvířka a nechte ještě 10min. dojít
  • vychladlé vyklopte a nakrájejte na kousky

Tipy:

  • chlebíček můžete po vychladnutí polít rozpuštěnou čokoládou a ořechy dozdobit až poté
  • sušené ovoce můžete použít jakékoliv jiné, případně do chlebíčku můžete přidat i nasekanou hořkou čokoládu