Rubriky
Slané

Ricottové nočky s rajčatovou salsou

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

Na knedlíčky:

​asi 25 ks

  • 400g Ricotty
  • 2 vejce 
  • 60g pohankové krupice  + trocha na obalení knedlíčků
  • 40g hladké pohankové mouky 
  • 20 g Psyllia 
  • 100 g jemně strouhaného Parmazánu nebo Pecorina
  • Špetka nerafinované soli
  • 1/2 KL kurkumy
  • muškátový oříšek

Na salsu:

  • 2 plechovky kvalitních sekaných konzervovaných rajčat
  • 1 PL kvalitního rajčatového protlaku
  • 1 PL nakrájených oliv Kalamata
  • 1 PL kaparů
  • 2 PL olivového oleje
  • 2 PL nerafinovaného třtinového cukru
  • špetka soli
  • čerstvě mletý pepř
  • nasekaná petrželka nebo bazalka
  • pár kapek citronové šťávy

Na dokončení:

  • plátky parmazánu

​PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

Postup

  • Ricottu vložte do mísy a utřete do hladka ať v ní nejsou kousky
  • přidejte vejce, kurkumu, pár strouhnutí mušk.oříšku a sůl a krátce rozmixujte na krém
  • vsypte strouhaný parmazán, krupici, mouku, psyllium a špachtlí vymíchejte těsto a uložte jej do lednice na 20min. odpočinout
  • mezi tím si připravte salsu: do vyššího hrnce vlijte 1 PL olivového oleje, přidejte protlak a restujte asi 1 min.
  • přidejte cukr a nechte jej rozpustit
  • vlijte všechna rajčata, přidejte sůl a pepř a při mírné teplotě nechte jemně probublávat asi 15 min., občas promíchejte a pokud by se rajčata začala připalovat, přidejte trošku vody
  • do hotové salsy vmíchejte nasekané olivy, kapary, petrželku, 1 PL olivového oleje a pár kapek citronové šťávy, odstavte a přikryjte pokličkou
  • do velkého hrnce vlijte vodu a dejte ji vařit
  • mezi tím z připravené směsi tvarujte knedlíčky asi o velikosti golfových míčků (na dávkování můžete použít třeba malou zmrzlinovou lžíci) a každý knedlíček obalte v trošce pohankové krupice
  • vroucí vodu osolte a vkládejte do ní knedlíčky
  • jakmile vyplavou na hladinu, povařte 2min. a pak vybírejte na velký talíř pokrytý papírovou utěrkou
  • knedlíčky nechte zcela vychladnout – tím trochu ztuhnou

Dokončení:

  • do kastrolku vložte potřebné množství salsy (podle počtu porcí), přidejte knedlíčky a jemně prohřejte
  • přeložte na talíř a každou porci posypejte látky Parmazánu

Tipy:

  • místo Ricotty můžete použít i kvalitní hustý tvaroh
  • knedlíčky můžete i opéct na trošce olivového oleje a pak teprve servírovat na salsu, popřípadě salsu úplně vynechat a podávat jen se salátem