Rubriky
Drobnosti Recepty Slané

Slaná granola

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

SUROVINY

  • 1 hrnek klíčených ovesných nebo pohankových vloček 
  • ½ hrnku směsi dýňových a slunečnicových semínek  
  • 1 PL lahůdkového droždí  
  • 2 PL Tamari omáčky    
  • 2 PL kvalitního olivového oleje 
  • 1 KL javorového sirupu 
  • Pár kapek citronové šťávy   
  • Špetka muškátového květu nebo oříšku  
  • Špetka kurkumy 
  • 1/2 KL + velká špetka nerafinované mořské soli 
  • 1 PL bílého sezamu  
  • 1 PL černého sezamu 

​PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

Postup

Půl dne předem:

  • dýňová a slunečnicová semínka vsypte do misky, zalijte vodou, přidejte velkou špetku soli, přikryjte talířkem a nechte při pokojové teplotě namáčet 

Příprava:

  • po namáčení semínka slijte a v sítku propláchněte, trochu osušte např. v papírové utěrce a nasypte do mísy
  • přidejte vločky a lahůdkové droždí a promíchejte
  • předehřejte horkovzdušnou troubu na 130°C
  • zvlášť v hrnečku prošlehejte Tamari omáčku s olejem, javorovým sirupem, citronovou šťávou, veškerým kořením a solí
  • připravenou směs z hrnečku vlijte ke směsi vloček a vše dobře promíchejte
  • plech vyložte papírem na pečení a směs na něj rozprostřete
  • pečte 15min., poté dobře promíchejte a pečte dalších 15min.
  • znovu promíchejte, přisypte sezam, pečte dalších 5-15min.(dobu pečení upravte podle toho, aby směs nebyla vlhká ale ani spálená)
  • upečenou granolu nechte úplně vychladnout – ještě trochu vyschne a bude křupavá, poté uchovávejte v uzavřené nádobě

Tipy:

  • výborná je jako sypání do krémových polévek, na zeleninu či různé směsi
  • granolu lze namíchat z různých druhů vloček, semínek či oříšků, taktéž koření můžete přidat jakékoliv máte rádi
  • do směsi připravené před pečením můžete přidat i lehce našlehaný bílek
  • klíčené vločky nebo-li vločky s klíčky mám nejraději jemné, bio od Natural Jihlava 🙂