Rubriky
Drobnosti Recepty Slané

Zelené drobení do polévky

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

SUROVINY

  • 1 vejce   
  • asi 30g čerstvého zeleného – kopřivy (předem spařené horkou vodou) či medvědí česnek, popř. špenát, petrželka nebo jejich mix. 
  • ½ KL soli 
  • špetka kurkumy
  • čerstvě mletý pepř  
  • 8-10 vrchovatých PL polohrubé bio špaldové mouky  

PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

Postup

  • vejce vyklepněte do malého mixéru nebo sekáčku
  • přidejte omyté a osušené zelené, sůl, pepř a špetku kurkumy  
  • rozmixujte co nejvíce do hladka 
  • přidejte 2/3 mouky a znovu promixujte až vznikne tuhá hmota
  • zbylou 1/3 mouky vysypte na vál, přidejte směs z mixéru a rukama vypracujte tužší těsto (více tuhé strouhejte na struhadle, méně tuhé můžete protlačovat přes síto na halušky nebo špecle viz. dále)
  • A) tuhé těsto nastrouhejte přímo na vále na hrubém struhadle a rozprostřete jej aby se kousky zbytečně neslepovaly. Pak do většího hrnce nalijte asi 3l vody a jakmile začne vřít, osolte ji, vsypte drobení a vařte 4min., poté děrovanou naběračkou vyberte na talíř a nechte zchladnout. 
  • NEBO
  • B) do většího hrnce nalijte asi 3l vody, a jakmile začne vřít, osolte ji a protlačujte těsto přes síto na halušky a vařte 5min. Po uvaření vyjměte děrovanou naběračkou na talíř a nechte zchladnout.

Tipy:

  • pokud se vám kousky při strouhání hodně slepily, jednoduše je po uvaření roztrhejte vidličkou
  • předem uvařené drobení můžete zamrazit nebo uchovávat v lednici asi 5dní