Rubriky
Recepty Slané

Zelňačka jinak

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

SUROVINY

  • 0,5 kg kysaného zelí (viz.tipy)
  • 1 velká cibule
  • Sádlo nebo přepuštěné máslo
  • 2 větší batáty
  • Hrst sušených švestek
  • Hrst předem namočených sušených hub popř. předem lehce podušených čerstvých (nemusí být)
  • Hovězí vývar (alespoň 1 hrnek) nebo kvalitní bujón dle volby
  • Voda dle potřeby
  • 1 KL uzené červené papriky
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky Nového koření
  • Majoránka dle chuti
  • Sůl
  • 2x Kysaná smetana, popř. sladká nebo jejich rostlinná alternativa
  • Pomalý hrnec (viz.tipy)

Postup

  • Zelí propláchněte vodou a párkrát překrojte ať tam nejsou velké kusy.
  • Nasekejte na drobno cibuli.
  • Rozehřejte kastrolek, přidejte zvolený tuk a cibuli opečte do zlatova.
  • Nakonec krátce vmíchejte všechno koření a celý obsah kastrolku přeložte do pomalého hrnce, přidejte zelí, na větší kostky nakrájené batáty, houby a švestky.
  • Zalijte vývarem a vodou až je vše potopené, vařte 2-3hod. na HIGH (nutno vyzkoušet, každé zelí měkne jinak a každý pomalý hrnec je jiný).
  • Pár minut před koncem vaření vmíchejte kysanou smetanu a nechte prohřát.
  • Dosolte dle potřeby.
  • Na talíři servírujte s troškou kysané smetany a sušenými nebo čerstvými bylinkami – majoránka, dobromysl či oregano.

​Tipy

  • Zelí můžete použít i čerstvé, jen je před vložením do pomalého hrnce krátce poduste na opečené cibuli, přidejte kmín, zastříkněte trochou octa a orestujte.
  • Pokud nemáte pomalý hrnec, vařte zelňačku v hrnci na sporáku – za mírného probublávání s poodkrytou pokličkou vařte do měkka, nakonec přidejte kysanou smetanu a sůl. Případně v zakrytém hrnci v troubě.
  • Pokud chcete, můžete houby vyměnit za kvalitní paprikovou klobásu. Nakrájejte ji na kolečka a přidejte dvě minutky před tím, než se dosmaží cibulka, aby klobása pustila trochu tuku.
  • Zelňačku můžete uvařit i s masem, které předem zatáhnete na trošce tuku.