Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
SUROVINY
- 0,5 kg kysaného zelí (viz.tipy)
- 1 velká cibule
- Sádlo nebo přepuštěné máslo
- 2 větší batáty
- Hrst sušených švestek
- Hrst předem namočených sušených hub popř. předem lehce podušených čerstvých (nemusí být)
- Hovězí vývar (alespoň 1 hrnek) nebo kvalitní bujón dle volby
- Voda dle potřeby
- 1 KL uzené červené papriky
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky Nového koření
- Majoránka dle chuti
- Sůl
- 2x Kysaná smetana, popř. sladká nebo jejich rostlinná alternativa
- Pomalý hrnec (viz.tipy)
Postup
- Zelí propláchněte vodou a párkrát překrojte ať tam nejsou velké kusy.
- Nasekejte na drobno cibuli.
- Rozehřejte kastrolek, přidejte zvolený tuk a cibuli opečte do zlatova.
- Nakonec krátce vmíchejte všechno koření a celý obsah kastrolku přeložte do pomalého hrnce, přidejte zelí, na větší kostky nakrájené batáty, houby a švestky.
- Zalijte vývarem a vodou až je vše potopené, vařte 2-3hod. na HIGH (nutno vyzkoušet, každé zelí měkne jinak a každý pomalý hrnec je jiný).
- Pár minut před koncem vaření vmíchejte kysanou smetanu a nechte prohřát.
- Dosolte dle potřeby.
- Na talíři servírujte s troškou kysané smetany a sušenými nebo čerstvými bylinkami – majoránka, dobromysl či oregano.
Tipy
- Zelí můžete použít i čerstvé, jen je před vložením do pomalého hrnce krátce poduste na opečené cibuli, přidejte kmín, zastříkněte trochou octa a orestujte.
- Pokud nemáte pomalý hrnec, vařte zelňačku v hrnci na sporáku – za mírného probublávání s poodkrytou pokličkou vařte do měkka, nakonec přidejte kysanou smetanu a sůl. Případně v zakrytém hrnci v troubě.
- Pokud chcete, můžete houby vyměnit za kvalitní paprikovou klobásu. Nakrájejte ji na kolečka a přidejte dvě minutky před tím, než se dosmaží cibulka, aby klobása pustila trochu tuku.
- Zelňačku můžete uvařit i s masem, které předem zatáhnete na trošce tuku.