Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
SUROVINY
- 250g poctivé husté ricotty nebo tvarohu
- 1 velké vejce
- špetka soli
- špetka mletého kardamomu a zázvoru
- velká špetka citronové kůry
- 1 PL pravého březového xylitolu nebo přírodního nerafinovaného cukru (Panela, Rapadura apod.)
- 50 g polohrubé špaldové mouky
- 1 vrchovatá PL kokosové mouky (lze nahradit dalšími 50g mouky)
- omyté ovoce dle chuti – odpeckované švestky, meruňky, jahody apod.
- k podávání rozpuštěné máslo a případně trocha cukru, plátky mandlí, mletá skořice, mletý mák apod.
PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička
Postup
- v míse vyšlehejte ricottu, vejce, sůl, koření, citronovou kůru a cukr, přimíchejte obě mouky a zpracujte těstíčko – bude trošku lepit ale jen než se odleží
- nechte 30min. odležet v lednici
- do velkého hrnce dejte vařit vodu a vedle si připravte talíř vyložený čistou plátěnou nebo papírovou utěrkou
- po odležení těsto vyklopte na moukou posypaný vál a vypracujte do válečku
- z válečku odkrajujte kousky těsta, v dlaních vždy rozmáčkněte na placičku a do ní zabalte zvolené ovoce
- na pomoučeném vále ještě dotvarujte kulaté knedlíky
- jakmile v připraveném hrnci začne vařit voda, osolte ji a vložte naplněné knedlíky
- nechte je vařit a když vyplavou na hladinu, povařte další 2 min. a poté děrovanou naběračkou vyjměte na připravený talíř s utěrkou
- podávat můžete ihned s rozpuštěným máslem, posypané skořicí a plátky mandlí nebo mletým mákem s troškou cukru apod.
Tipy:
- Ideální je, když knedlíky necháte vychladnout, uložíte do lednice a podáváte třeba k snídani ohřáté až druhý den (buď v páře nebo lehce opečené na přepuštěném másle) – část škrobů se totiž přemění na rezistentní, tj. odolné vůči strávení a knedlíčky tak budou kapku prospěšnější nejen pro náš střevní mikrobiom ale i postavu.
- Pokud máte drobné ovoce jako borůvky, maliny, ostružiny apod., tak z válečku vytvarujte jen nočky a uvařte je samotné. Čerstvé nebo podušené ovoce pak můžete přidat až na hotové nočky a dochutit podle libosti.
- Jak glazovat knedlíky – na nepřilnavou pánev dejte jednu plnou lžíci zvoleného džemu, kousek másla a lžíci vody, přiveďte k jemnému varu, dobře promíchejte, vložte knedlíky a oválejte je ve směsi aby se obalily a prohřály.
