Rubriky
Recepty Sladké

Bezlepkové jablečné bochánky

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

SUROVINY

  • 200g sladkých jablek 
  • 150g kefíru  
  • Hrst rozinek 
  • Hrst vlašských ořechů  
  • Asi 50g ovesných vloček 
  • 1 KL mleté skořice 
  • 1/3 KL mletého hřebíčku 
  • Citronová kůra 
  • Špetka soli 

a dále

  • 1 KL pr.do pečiva  
  • 1 PL na prášek pomletého třtinového cukru 

​PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

Postup

Večer předem:

  • ovesné vločky krátce promixujte na mouku – ne úplně do hladka 
  • jablka nastrouhejte na jemno do nekovové mísy, zalijte je kefírem a kromě pr.do pečiva přidejte všechny ostatní suroviny
  • dobře promíchejte, přikryjte fólií a uložte do chladu

Druhý den ráno:

  • předehřejte troubu na 170°C 
  • přidejte k připravenému těstu pr.do peč. a dobře promíchejte
  • těsto je hodně měkké ale nesmí téct, pokud ano tak přidejte další mouku
  • na plech s pečícím papírem tvořte malé kopečky – nejlépe se dělají malou zmrzlinovou lžící
  • kopečky lehce poprašte rozemletým třtinovým cukrem
  • pečte asi 25-30 min. a nechte vychladnout na mřížce

Tipy:

  • kopečky můžete ozdobit oříškem nebo kouskem čokolády, případně kousky čokolády můžete přidat i do těsta
  • místo ovesné mouky můžete použít pohankovou mouku
  • cukr můžete úplně vynechat, pokud máte jablíčka hodně sladká
  • místo mléčného kefíru můžete použít rostlinný kefír nebo řídký rostlinný jogurt