Rubriky
Recepty Sladké

Bezlepkový samokynutý táč

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

SUROVINY

  • 100g mechanicky loupané pohankové hladké mouky (zn.Šmajstrla) 
  • 50g mechanicky loupané pohankové krupice (zn.Šmajstrla) 
  • 1 PL Psyllia 
  • Špetka soli  
  • 1 PL přírodního třtinového cukru
  • 1/2 KL mleté skořice 
  • špetka citronové kůry 
  • 330ml mandlového nebo kokosového mléka 
  • 2 PL másla nebo kokosového oleje 
  • zralé a sladké ovoce dle chuti – zde čerstvé švestky 

na drobenku

  • 20g másla  
  • 50g pohankové mouky 
  • 2 PL přírodního třtinového cukru
  • 2 PL mandlových lupínků
  • ½ KL mleté skořice + špetka mletého kardamomu

​PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

Postup

24hod. předem:

  • mandlové mléko s kokosovým olejem zahřejte na teplotu 40°C 
  • všechny suché suroviny na těsto vložte do mísy robota s míchací metlou a zapněte na pomalé otáčky
  • postupně přidávejte ohřáté mléko s tukem
  • nechte takto míchat asi 15 min.
  • mezi tím vytřete formu (zde kulatá o průměru 22cm) tukem a vysypte pohankovou krupicí
  • těsto rozprostřete do formy, zabalte do igelitového sáčku a nechte při pokojové teplotě 12 hod. kynout
  • po 12 hod. přidejte omyté a rozpůlené švestky a jemně je vtlačte do těsta
  • celou formu znovu zabalte do igelitového sáčku a nechte kynout dalších 12hod.

Druhý den:

  • předehřejte troubu na 170°C 
  • z másla, mouky, cukru, mandlových lupínků a skořice vypracujte drobenku a posypte jí povrch koláče
  • pečte asi 20min.
  • vychladlé servírujte s kopečkem kysané smetany, ochuceným tvarohem nebo jen tak

Tipy:

  • koláč je ze „živé“ mouky, proto jej uchovávejte v chladu
  • potřebujete-li přisladit, posypte jej mletým třtinovým cukrem