Rubriky
Sladké

Kokoláda a kokoule

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny (od malých farmářů či bio).

Suroviny na tmavé těsto:

  • 100g datlové pasty 
  • 200g mandlové mouky
  • 2 PL kokosové mouky
  • 1 PL karobu
  • 1 PL hořkého kakaa
  • 2 PL kokosového oleje
  • 1 PL medu
  • špetička soli a kardamomu

Suroviny na světlé těsto a náplň:

  • hrst sušených brusinek (kvalitní celé plody)
  • asi 1dcl Portského vína na zalití brusinek
  • 200g kokosového krému
  • 50g + 2PL strouhaného kokosu
  • 1PL medu
  • 1PL Xylitolu
  • 1PL citronové šťávy
  • strouhaný kokos na obalení

KL = kávová lžička, PL = polévková lžíce

Půl dne předem:

  • ochutnejte Portské zda je dobré 🙂
  • brusinky propláchněte horkou vodou a zalejte portským

Příprava tmavého těsta:

  • brusinky přes sítko slijte do kastrolku, nechte bokem okapat a nálev ohřejte
  • datlovou pastu natrhejte na kousky do sekáčku, zalejte částí horkého nálevu a nechte pár minut máčet (množství nálevu později upravíte podle tuhosti datlové pasty)
  • po změknutí přidejte kokosový olej, med a rozmixujte na jemnou měkkou pastu 
  • přeložte do mísy, přisypte obě mouky, karob, kakao, kardamom a sůl a vypracujte kompaktní tužší hmotu (pokud se drolí, dořeďte zbylým nálevem v brusinek)
  • vyválejte váleček a uložte do chladu (jen na chvíli, těsto se drolí když hodně ztuhne)

​Příprava světlého těsta:

  • 50g strouhaného kokosu rozmixujte na trochu jemnější hmotu 
  • kokosový krém vložte do mísy a přidejte rozmixovaný kokos
  • přisypte další 2PL strouhaného kokosu, Xylitol, med a citr.šťávu a vypracujte měkkou kompaktní hmotu ze které vytvořte váleček menšího průměru

​Dokončení rolády:

  • část tmavého těsta vyválejte mezi potravinovou fólií na plát 
  • na něj rozprostřete část světlého těsta
  • ke straně od které začnete roládu zamotávat naskládejte brusinky jednu vedle druhé a roládu opatrně zamotejte
  • obalte ji ve strouhaném kokosu a nechte v chladu ztuhnout

​Dokončení kuliček:

  • zbytek světlé hmoty dejte na chvíli do chladu ať zpevní (ale ať neztuhne úplně)
  • poté z ní vyválejte váleček menšího průměru, nakrájejte na kousky, do každého zabalte jednu brusinku a vytvořte kuličky
  • ze zbytku tmavé hmoty nakrájejte větší kousky, vždy vytvořte placičku (ruce si před tím omastěte trochou kokosového oleje), obalte jí připravenou bílou kuličku a celou ještě oválejte ve strouhaném kokosu

Roládu i kuličky uchovávejte v chladu.

​Tipy:

  • každá datlová pasta je jinak hustá i sladká, proto ji vždy řeďte postupně
  • místo Portského vína můžete použít vodu s rumem, případně jen vodu
  • kokosový krém lze nahradit tím, že přes noc uložíte plechovku kokosového mléka do lednice a pak ji opatrně otevřete a odeberete tužší vrchní část (upravte pak poměr kokosu)
  • každý kokos saje jinak a proto kdyby se bílá hmota moc drobila, nařeďte ji kokosovým mlékem nebo horkou vodou
  • i když je Xylitol přírodní a hojně doporučované sladidlo, vyhněte se jeho nadužívání a nejlépe jej kombinujte s jiným přírodním sladidlem, jako je např.nerafinovaný třtinový cukr, javorový či datlový sirup – více se dozvíte v našem kurzu Sladkosti zdravěji