Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny (od malých farmářů či bio).
Suroviny na tmavé těsto:
- 100g datlové pasty
- 200g mandlové mouky
- 2 PL kokosové mouky
- 1 PL karobu
- 1 PL hořkého kakaa
- 2 PL kokosového oleje
- 1 PL medu
- špetička soli a kardamomu
Suroviny na světlé těsto a náplň:
- hrst sušených brusinek (kvalitní celé plody)
- asi 1dcl Portského vína na zalití brusinek
- 200g kokosového krému
- 50g + 2PL strouhaného kokosu
- 1PL medu
- 1PL Xylitolu
- 1PL citronové šťávy
- strouhaný kokos na obalení
KL = kávová lžička, PL = polévková lžíce
Půl dne předem:
- ochutnejte Portské zda je dobré ?
- brusinky propláchněte horkou vodou a zalejte portským
Příprava tmavého těsta:
- brusinky přes sítko slijte do kastrolku, nechte bokem okapat a nálev ohřejte
- datlovou pastu natrhejte na kousky do sekáčku, zalejte částí horkého nálevu a nechte pár minut máčet (množství nálevu později upravíte podle tuhosti datlové pasty)
- po změknutí přidejte kokosový olej, med a rozmixujte na jemnou měkkou pastu
- přeložte do mísy, přisypte obě mouky, karob, kakao, kardamom a sůl a vypracujte kompaktní tužší hmotu (pokud se drolí, dořeďte zbylým nálevem v brusinek)
- vyválejte váleček a uložte do chladu (jen na chvíli, těsto se drolí když hodně ztuhne)
Příprava světlého těsta:
- 50g strouhaného kokosu rozmixujte na trochu jemnější hmotu
- kokosový krém vložte do mísy a přidejte rozmixovaný kokos
- přisypte další 2PL strouhaného kokosu, Xylitol, med a citr.šťávu a vypracujte měkkou kompaktní hmotu ze které vytvořte váleček menšího průměru
Dokončení rolády:
- část tmavého těsta vyválejte mezi potravinovou fólií na plát
- na něj rozprostřete část světlého těsta
- ke straně od které začnete roládu zamotávat naskládejte brusinky jednu vedle druhé a roládu opatrně zamotejte
- obalte ji ve strouhaném kokosu a nechte v chladu ztuhnout
Dokončení kuliček:
- zbytek světlé hmoty dejte na chvíli do chladu ať zpevní (ale ať neztuhne úplně)
- poté z ní vyválejte váleček menšího průměru, nakrájejte na kousky, do každého zabalte jednu brusinku a vytvořte kuličky
- ze zbytku tmavé hmoty nakrájejte větší kousky, vždy vytvořte placičku (ruce si před tím omastěte trochou kokosového oleje), obalte jí připravenou bílou kuličku a celou ještě oválejte ve strouhaném kokosu
Roládu i kuličky uchovávejte v chladu.
Tipy:
- každá datlová pasta je jinak hustá i sladká, proto ji vždy řeďte postupně
- místo Portského vína můžete použít vodu s rumem, případně jen vodu
- kokosový krém lze nahradit tím, že přes noc uložíte plechovku kokosového mléka do lednice a pak ji opatrně otevřete a odeberete tužší vrchní část (upravte pak poměr kokosu)
- každý kokos saje jinak a proto kdyby se bílá hmota moc drobila, nařeďte ji kokosovým mlékem nebo horkou vodou
- i když je Xylitol přírodní a hojně doporučované sladidlo, vyhněte se jeho nadužívání a nejlépe jej kombinujte s jiným přírodním sladidlem, jako je např.nerafinovaný třtinový cukr, javorový či datlový sirup – více se dozvíte v našem kurzu Sladkosti zdravěji