Rubriky
Sladké

Kokoláda a kokoule

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny (od malých farmářů či bio).

Suroviny na tmavé těsto:

  • něco přes 200g sladkých datlí (200g bez pecek) 
  • 200g mandlové mouky
  • 2 PL kokosové mouky
  • 1 PL karobu
  • 1 PL hořkého kakaa
  • 2 PL kokosového oleje
  • špetička soli a kardamomu

Suroviny na světlé těsto a náplň:

  • hrst sušených brusinek (kvalitní celé plody)
  • asi 1dcl Portského vína na zalití brusinek
  • 200g kokosového krému nebo čistého kokosového másla
  • 50g + 2PL strouhaného kokosu
  • 1PL medu
  • 1KL citronové šťávy
  • strouhaný kokos na obalení

KL = kávová lžička, PL = polévková lžíce

Půl dne předem:

  • ochutnejte Portské zda je dobré😃
  • brusinky propláchněte horkou vodou a zalejte portským

Příprava tmavého těsta:

  • brusinky přes sítko slijte do kastrolku, nechte bokem okapat, nálev uchovejte
  • datle vypeckujte a vhoďte do sekáčku, zalejte troškou nálevu a nechte pár minut máčet (množství nálevu později upravíte podle tuhosti datlové pasty)
  • po změknutí přidejte kokosový olej a rozmixujte na jemnou měkkou pastu 
  • přeložte do mísy, přisypte obě mouky, karob, kakao, kardamom a sůl a vypracujte kompaktní tužší hmotu (pokud se drolí, dořeďte zbylým nálevem v brusinek)
  • těsto položte na potravinovou folii, vytvarujte do hranaté placky a uložte do chladu (ale jen po čas přípravy druhého těsta, protože pokud ztuhne příliš, hůř se tvaruje)

​Příprava světlého těsta:

  • 50g strouhaného kokosu rozmixujte na trochu jemnější hmotu a vsypte do mísy
  • přidejte kokosový krém
  • přisypte další 2PL strouhaného kokosu, med a citr.šťávu a vypracujte měkkou kompaktní hmotu ze které vytvořte váleček menšího průměru

​Dokončení rolády:

  • tmavé těsto vyválejte mezi potravinovou fólií na plát
  • odkrojte kraje tak abyste dostali pěkný obdélník (z odkrojených krajů pak uděláte kuličky)
  • na něj rozprostřete větší část světlého těsta, zbytek odložte bokem na kuličky
  • ke straně od které začnete roládu zamotávat naskládejte brusinky jednu vedle druhé a s pomocí potravinové folie roládu opatrně zamotejte
  • pak ze všech stran hojně posypejte strouhaným kokosem a roládu v něm opatrně oválejte
  • vše pevně zabalte do folie a uložte do chladu zaležet

​Dokončení kuliček:

  • ze zbytku světlé hmoty vyválejte váleček menšího průměru, nakrájejte na kousky, do každého zabalte jednu brusinku a vytvořte kuličky
  • ze zbytku tmavé hmoty nakrájejte větší kousky, vždy vytvořte placičku (ruce si před tím omastěte trochou kokosového oleje), obalte jí připravenou bílou kuličku a celou ještě oválejte ve strouhaném kokosu

Roládu i kuličky uchovávejte v chladu.

​Tipy:

  • ty nejsladší a nejměkčí datle za dobrou cenu koupíte v prodejnách s orientálními potravinami
  • kokosový krém nebo kokosové máslo běžně koupíte v prodejnách zdravé výživy nebo na internetu, dejte si jen pozor aby bylo skutečně čisté bez jakýchkoli příchutí
  • místo Portského vína můžete použít vodu s rumem, případně jen vodu
  • každý kokos saje jinak a proto kdyby se bílá hmota moc drobila, nařeďte ji kokosovým mlékem nebo horkou vodou