Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
Suroviny
- 1PL vrchovatá kokosového oleje pokojové teploty
- 2PL javorového sirupu nebo medu
- 1vejce
- 3PL vrchovaté kokosové drti – zbytky z výroby kokos.mléka
- 1PL strouhaného kokosu
- 1-2PL ječné mouky
- 1/4KL sody
- špetka nerafinované soli
- pár kapek citronové šťávy
- hořká čokoláda nasekaná na kousky
- brusinky
PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička
Postup
- namočte brusinky předem min.2hod., čokoládu nalámejte na kousky
- vyšlehejte vejce a kokosový olej s javorovým sirupem
- vmíchejte mouky, kokos, sodu, sůl a citr.šťávu
- vymíchejte vláčné ale neroztékající se těsto, případně přidejte mouku a kokos
- přidejte čokoládu a slité a propláchnuté brusinky
- je-li těsto řídké, přidejte trošku mouky a strouhaného kokosu
- na plech s pečícím papírem tvořte lžičkou kopečky. Pečte v rozehřáté horkovzdušné troubě na 170°C cca 12-14min. Nechejte na plechu trochu zchladnout, po chvíli přendejte na mřížku.
- Skladujte v chladu.
Tipy
- Kdo pečete často sušenky, placičky či karbanátky, vyplatí se pořídit si na dávkování těsta naběračku na zmrzlinu (existuje v různých velikostech).
- Ječnou mouku nahrazovat (např. kokosovou, mandlovou apod.) pouze v případě bezlepkové varianty a to proto, že dělá těsto nadýchanější a v těle se chová zásaditěji než běžné mouky.
- Kokosový olej lze nahradit máslem/ghí.
- Čokoládu a brusinky lze vyměnit za např. rozinky, sušené ovoce, oříšky, karob či kakao apod., stejně tak i koření – vanilka, skořice apod.