Rubriky
Sladké

Kokosové měkké „koláčky“

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

Suroviny

  • 1PL vrchovatá kokosového oleje pokojové teploty
  • 2PL javorového sirupu nebo medu
  • 1vejce
  • 3PL vrchovaté kokosové drti – zbytky z výroby kokos.mléka
  • 1PL strouhaného kokosu 
  • 1-2PL ječné mouky
  • 1/4KL sody
  • špetka nerafinované soli
  • pár kapek citronové šťávy
  • hořká čokoláda nasekaná na kousky
  • brusinky

PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

Postup

  • namočte brusinky předem min.2hod., čokoládu nalámejte na kousky
  • vyšlehejte vejce a kokosový olej s javorovým sirupem
  • vmíchejte mouky, kokos, sodu, sůl a citr.šťávu
  • vymíchejte vláčné ale neroztékající se těsto, případně přidejte mouku a kokos
  • přidejte čokoládu a slité a propláchnuté brusinky
  • je-li těsto řídké, přidejte trošku mouky a strouhaného kokosu
  • na plech s pečícím papírem tvořte lžičkou kopečky. Pečte v rozehřáté horkovzdušné troubě na 170°C cca 12-14min. Nechejte na plechu trochu zchladnout, po chvíli přendejte na mřížku.
  • Skladujte v chladu.

Tipy

  • Kdo pečete často sušenky, placičky či karbanátky, vyplatí se pořídit si na dávkování těsta naběračku na zmrzlinu (existuje v různých velikostech).
  • Ječnou mouku nahrazovat (např. kokosovou, mandlovou apod.) pouze v případě bezlepkové varianty a to proto, že dělá těsto nadýchanější a v těle se chová zásaditěji než běžné mouky.
  • Kokosový olej lze nahradit máslem/ghí.
  • Čokoládu a brusinky lze vyměnit za např. rozinky, sušené ovoce, oříšky, karob či kakao apod., stejně tak i koření – vanilka, skořice apod.