Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
SUROVINY
- 1 velký zralý banán
- 2 velká vejce
- 200 ml mléka dle Vaší volby – zde mandlové
- ½ KL skořice
- ½ KL mletého kardamomu
- pár kapek citronové šťávy a trocha kůry
- 2 vrchovaté PL mandlové mouky (asi 100ml)
- 2 vrchovaté PL kokosové mouky (asi 100ml)
- 1 PL světlého karobu
- 1 KL bezfosfátového pr.do pečiva
- špetka nerafinované soli
- kokosový tuk na vymazání formy
- ovoce dle chuti – zde bílý rybíz
- kousky hořké čokolády
PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička
Postup
- předehřejte horkovzdušnou troubu na 170°c
- banán nalámejte na kousky, vložte do mixéru a rozmixujte na kašičku
- přidejte vejce, všechno koření a do hladka rozmixujte
- v míse zvlášť smíchejte obě mouky, karob, pr.do pečiva a sůl
- do mísy přilijte připravenou kašičku a spojte v lehké těsto
- přidejte 2/3 ovoce a kousků čokolády
- formu na chlebíček vytřete kokosovým tukem, vlijte těsto a špachtlí urovnejte, povrch posypte zbylým ovocem a čokoládou
- pečte v předehřáté troubě asi 40 min. a nechte ve formě úplně vychladnout
- servírujte jen tak nebo jako zdravý dezert s trochou kokosové šlehačky
- chlebíček je pěkně vlhký, proto jej pak uchovávejte v chladu
Tipy:
- ovoce zvolte dle vlastní chuti
- místo citronové kůry můžete použít kůru pomerančovou a bez blanek vykrájenými dílky pomerančů pak chlebíček jen ozdobit
- místo kokosové šlehačky můžete použít kysanou smetanu nebo kvalitní bílý jogurt klasický nebo kokosový