Rubriky
Sladké

Less carb meruňkové knedlíčky s glazurou

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

Na těsto

  • 1 hustý tučný tvaroh 250g (ne ve vaničce)
  • 2 vejce 
  • 50g kokosová mouka 
  • 50g mandlová mouka 
  • 15 g psyllium 
  • Špetka nerafinované soli
  • 1 PL Panely rozmixované na jemno, popř. nerafinovaného třtinového cukru 

Na doplnění:

  • Drobnější sladké meruňky očištěné a překrojené na čtvrtky
  • 3 PL kvalitní meruňkové marmelády, nejlépe domácí
  • několik PL vody 
  • Rozpuštěné ghí nebo přepuštěné máslo
  • Mandlové plátky opečené na sucho na pánvi

​PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

Postup

  • zpracujte vše na těsto v jemnou hmotu a nechte 30 min. v lednici odpočinout
  • mezi tím si připravte meruňkovou glazuru: v malém kastrůlku smíchejte meruňkovou marmeládu pár lžícemi vody (podle hustoty marmelády) a přiveďte k varu, poté jen promíchejte a odstavte bokem
  • z odležené hmoty vytvarujte placičky, doprostřed každé dejte dvě čtvrtky meruněk a udělejte menší kuličku
  • vkládejte do mírně osolené vroucí vody a jakmile knedlíčky vyplavou na hladinu, vařte jen 3-5min. podle velikosti knedlíčků, poté děrovanou naběračkou opatrně vybírejte na talíř (jsou hodně jemné) a nechte je vychladnout aby trošku ztuhly a tolik se nerozpadaly
  • uvařené knedlíčky lehce obalte v teplé meruňkové glazuře, pokapejte rozpuštěným ghí a posypte plátky mandlí