Suroviny v poměru
- 1 kg zralého sladkého ovoce bez chemie – zde třešně
- šťáva z poloviny bio citronu
- asi 0,2 – 0,5 kg Panely nebo nerafinovaného třtinového cukru podle sladkosti ovoce
- 1 PL citrusového pektinu
- špetka nerafinované soli
- koření dle chuti – zde 1 KL směsi mletého kardamomu a koriandru
- trocha vody pokud je to potřeba – zde 0,5 dcl
PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička
Postup
- Ovoce očistěte, vypeckujte, větší kusy nakrájejte a vložte do pomalého hrnce
- přidejte špetku soli a půl deci vody pokud to druh ovoce vyžaduje
- vařte na HIGH 4 hodiny – občas promíchejte, není to ale nezbytné
- přelijte do hrnce na sporák a nyní můžete rozmixovat ponorným mixérem – v případě třešní to doporučuji
- přidejte cukr a pektin a povařte asi 5min.
- kápněte na talířek trochu marmelády a pokud po zchladnutí není dost tuhá, přidejte pektin a ještě 2min. povařte
- přidejte citronovou šťávu a koření dle chuti a nechte minutku přejít varem
- horké plňte do čistých sklenic, uzavřete víčkem, otočte na pár minut dnem vzhůru, poté nechte vychladnout
Tipy
přidávejte koření – krásně obohatí chuť – naše oblíbené kombinace:
- třešně + kardamom + koriandr
- meruňka + máta
- meruňka + vanilka
- meruňka + meduňka
- meruňka + šafrán
- jablko + vanilka
- jablko + meduňka
- jahody + bazalka + špetka bílého pepře
- jahody + máta
- pro lepší chuť i vůni můžete přidat kapku rumu nebo ovocné pálenky
- marmeláda i džem je vždy chutnější, když jsou pár týdnů zaležené