Rubriky
Drobnosti Sladké

Marmeláda bez míchání

Suroviny v poměru

  • 1 kg zralého sladkého ovoce bez chemie – zde třešně 
  • šťáva z poloviny bio citronu
  • asi 0,2 – 0,5 kg Panely nebo nerafinovaného třtinového cukru podle sladkosti ovoce
  • 1 PL citrusového pektinu
  • špetka nerafinované soli 
  • koření dle chuti – zde 1 KL směsi mletého kardamomu a koriandru
  • trocha vody pokud je to potřeba – zde 0,5 dcl

​PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

Postup

  • Ovoce očistěte, vypeckujte, větší kusy nakrájejte a vložte do pomalého hrnce
  • přidejte špetku soli a půl deci vody pokud to druh ovoce vyžaduje
  • vařte na HIGH 4 hodiny – občas promíchejte, není to ale nezbytné
  • přelijte do hrnce na sporák a nyní můžete rozmixovat ponorným mixérem – v případě třešní to doporučuji
  • přidejte cukr a pektin a povařte asi 5min.
  • kápněte na talířek trochu marmelády a pokud po zchladnutí není dost tuhá, přidejte pektin a ještě 2min. povařte 
  • přidejte citronovou šťávu a koření dle chuti a nechte minutku přejít varem 
  • horké plňte do čistých sklenic, uzavřete víčkem, otočte na pár minut dnem vzhůru, poté nechte vychladnout

Tipy

přidávejte koření – krásně obohatí chuť – naše oblíbené kombinace:

  • třešně + kardamom + koriandr
  • meruňka + máta
  • meruňka + vanilka
  • meruňka + meduňka
  • meruňka + šafrán
  • jablko + vanilka
  • jablko + meduňka
  • jahody + bazalka + špetka bílého pepře
  • jahody + máta
  • pro lepší chuť i vůni můžete přidat kapku rumu nebo ovocné pálenky
  • marmeláda i džem je vždy chutnější, když jsou pár týdnů zaležené