Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio
Na beránka
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 1/2 hrnku panely (nerafinovaného třtinového cukru)
- 4 žloutky a 4 bílky
- 1,5 hrnku klíčených ovesných vloček
- 2 hrnky najemno nastrouhané sladké karotky
- 2 hrnky vlašských ořechů
- 1 KL sody
- 1 KL pr.do pečiva
- 1/2 KL mleté skořice
- velká špetka citronové kůry
- pár kapek citronové šťávy
- špetka soli
- forma na beránka – zde původní keramická uzavíratelná velká
- tuk a mouka na vysypání formy
Na krém
- 200g čerstvého sýra (Fresh cheese)
- 150g pravého řeckého jogurtu
- 70g másla
- velká špetka mleté vanilky
- 1 PL mleté panely
KL = kávová lžička, PL = polévková lžíce
Postup
Pečení beránka:
- Obě poloviny formy na beránka dobře vymažte máslem a vysypte moukou
- Vlašské ořechy nasucho opečte na pánvi a vychladlé je nastrouhejte na hrubo
- Klíčené ovesné vločky namelte na mouku (nemusí to být úplně do hladka) a smíchejte je s namletými ořechy, sodou a pr.do pečiva
- Předehřejte troubu na 160°C
- Bílky vložte do mísy, přidejte špetku soli, pár kapek citronové šťávy a ušlehejte pevný sníh
- Ve větší míse žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a pak k nim pomalu přišlehávejte vychladlé rozpuštěné máslo, nakonec přidejte skořici a citronovou kůru
- Ke žloutkové směsi vmíchejte připravenou směs vloček a ořechů, poté i jemně nastrouhanou karotku
- Nakonec jemně vmíchejte sníh
- Hmotu navrstvěte do formy, přiklopte druhou polovinou a pečte 50 min.
- Pak troubu vypněte ale neotvírejte a nechte ještě 10min. dojít, poté vyjměte z trouby, otevřete poklop a nechte vychladnout
- !! pečení přizpůsobte svojí troubě i druhu formy – v té obyčejné bez poklopu se bude péct kratší dobu a bude nutné ji přikrýt alobalem
Mezi tím připravte krém:
- Všechny suroviny na krém vyjměte z lednice a nechte dojít na pokojovou teplotu
- Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny
- Přidejte vanilku, čerstvý sýr a řecký jogurt a vymíchejte hladký krém
- Uložte do chladu
Dokončení:
- Beránka vyklopte z formy a poprašte jemně mletou panelu nebo kokosovou moukou, dozdobte očka např. brusinkami, mašlí kolem krku a postavte na tác
- Pak můžete i přidat krém okolo beránka, rozkrojit jej a naplnit nebo krém podávat jen na každé porci zvlášť
Tipy:
- Místo čerstvého sýra můžete použít mascarpone, případně jen odkapaný řecký jogurt nebo ricottu a po vyšlehání přidat i šlehačku
- Pokud zvolíte bezlaktozové mléčné výrobky, bude krém přirozeně sladší
- Místo ovesných vloček můžete použít směs mandlové a kokosové mouky (3/4 hrnku mandlové a 1/4 hrnku kokosové)