Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
SUROVINY
- 100g mechanicky loupané pohankové hladké mouky (zn.Šmajstrla)
- 50g mechanicky loupané pohankové krupice (zn.Šmajstrla)
- 1 PL Psyllia
- Špetka soli
- 1 PL přírodního třtinového cukru
- 1/2 KL mleté skořice
- špetka citronové kůry
- 330ml mandlového nebo kokosového mléka
- 2 PL másla nebo kokosového oleje
- zralé a sladké ovoce dle chuti – zde čerstvé švestky
na drobenku
- 20g másla
- 50g pohankové mouky
- 2 PL přírodního třtinového cukru
- 2 PL mandlových lupínků
- ½ KL mleté skořice + špetka mletého kardamomu
PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička
Postup
24hod. předem:
- mandlové mléko s kokosovým olejem zahřejte na teplotu 40°C
- všechny suché suroviny na těsto vložte do mísy robota s míchací metlou a zapněte na pomalé otáčky
- postupně přidávejte ohřáté mléko s tukem
- nechte takto míchat asi 15 min.
- mezi tím vytřete formu (zde kulatá o průměru 22cm) tukem a vysypte pohankovou krupicí
- těsto rozprostřete do formy, zabalte do igelitového sáčku a nechte při pokojové teplotě 12 hod. kynout
- po 12 hod. přidejte omyté a rozpůlené švestky a jemně je vtlačte do těsta
- celou formu znovu zabalte do igelitového sáčku a nechte kynout dalších 12hod.
Druhý den:
- předehřejte troubu na 170°C
- z másla, mouky, cukru, mandlových lupínků a skořice vypracujte drobenku a posypte jí povrch koláče
- pečte asi 20min.
- vychladlé servírujte s kopečkem kysané smetany, ochuceným tvarohem nebo jen tak
Tipy:
- koláč je ze „živé“ mouky, proto jej uchovávejte v chladu
- potřebujete-li přisladit, posypte jej mletým třtinovým cukrem