Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
SUROVINY
- 1 Ricotta nebo hustý tučný tvaroh 250-300g
- 3 vejce
- 160g kvalitního másla
- 5 PL Panely či Rapadury, popř. nerafinovaného třtinového cukru
- 140g pohankové krupičky
- špetka nerafinované soli
- 2 KL prášku do pečiva
- 1 KL kurkumy
- 1/4 KL mletého koriandru
- kůra z 1 bio pomeranče
- špetka soli
- 1 KL citronové pasty (popř. směs citronové kůry a šťávy)
PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička
Postup
- krupičku v misce promíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli
- cukr v sekáčku rozmixujte na moučku
- do mísy vložte máslo, cukr a žloutky
- bílky uložte zatím do lednice
- Ricottu nebo tvaroh nechte mimo lednici ať dostane pokojovou teplotu
- jakmile má vše pokojovou teplotu, pokračujte:
- předehřejte troubu na 170°C (horkovzdušnou na 150°C)
- vyšlehejte sníh z bílků
- vyšlehejte máslo s cukrem a se žloutky
- k máslové hmotě přidejte Ricottu nebo tvaroh, citronovou pastu, pomerančovou kůru, kurkumu a koriandr a znovu prošlehejte
- špachtlí vmíchejte suchou směs
- nakonec lehce vmíchejte sníh z bílků
- vložte do vymaštěné a vysypané formy a pečte asi 35-45min.
Tipy:
- bábovka bude sladší, pokud použijete Ricottu
- nedejte se zmást při výběru cukru – nejlépe použijte Panelu, Rapaduru či Sucanat. Názvy jako Přírodní, Organic, Raw či podobné neznamenají že je cukr nerafinovaný – hledejte přímo označení „nerafinovaný“ či „unrefined“