Rubriky
Recepty Sladké

Tvarohová bábovka

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

SUROVINY

  • 1 Ricotta nebo hustý tučný tvaroh 250-300g
  • 3 vejce 
  • 160g kvalitního másla 
  • 5 PL Panely či Rapadury, popř. nerafinovaného třtinového cukru 
  • 140g pohankové krupičky
  • špetka nerafinované soli
  • 2 KL prášku do pečiva
  • 1 KL kurkumy
  • 1/4 KL mletého koriandru
  • kůra z 1 bio pomeranče
  • špetka soli
  • 1 KL citronové pasty (popř. směs citronové kůry a šťávy)

​PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

Postup

  • krupičku v misce promíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli
  • cukr v sekáčku rozmixujte na moučku
  • do mísy vložte máslo, cukr a žloutky
  • bílky uložte zatím do lednice
  • Ricottu nebo tvaroh nechte mimo lednici ať dostane pokojovou teplotu
  • jakmile má vše pokojovou teplotu, pokračujte:
  • předehřejte troubu na 170°C (horkovzdušnou na 150°C)
  • vyšlehejte sníh z bílků 
  • vyšlehejte máslo s cukrem a se žloutky
  • k máslové hmotě přidejte Ricottu nebo tvaroh, citronovou pastu, pomerančovou kůru, kurkumu a koriandr a znovu prošlehejte
  • špachtlí vmíchejte suchou směs
  • nakonec lehce vmíchejte sníh z bílků
  • vložte do vymaštěné a vysypané formy a pečte asi 35-45min.

Tipy:

  • bábovka bude sladší, pokud použijete Ricottu
  • nedejte se zmást při výběru cukru – nejlépe použijte Panelu, Rapaduru či Sucanat. Názvy jako Přírodní, Organic, Raw či podobné neznamenají že je cukr nerafinovaný – hledejte přímo označení „nerafinovaný“ či „unrefined“