Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
SUROVINY
2 porce
- 1 malý zralý banán
- 1 malé sladké jablko
- 1 hrst baby špenátu
- 1 hrst listů pampelišky-smetanky lékařské nebo bršlice-kozí nohy, popř. alespoň hořkého salátu jako rukola nebo čekanka
- 1/3 oloupaného červeného grepu
- plátek čerstvého zázvoru
- plátek čerstvé kurkumy popř. špetka sušené
- 1 PL lněných semínek
- 1 PL semen nebo drti ostropestřce
- voda, ideálně filtrovaná dle potřeby – viz. postup (možno nahradit Tibi kefírem nebo Kombuchou)
- špetička soli
KL=kávová lžička, PL=polévková lžíce
Postup
Večer předem:
- Nasypte do hrnečku lněná semínka a ostropestřec, přidejte špetičku soli a zalijte vodou asi 5cm nad vrstvu semínek
Druhý den ráno:
- Do nádoby smoothie makeru nebo mixéru vložte kousky banánu, jablka, grepu a po hrsti špenátu a pampelišky nebo bršlice
- Přidejte zázvor, kurkumu a celý obsah hrnečku s namočenými semínky i s vodou
- Zalijte další čistou vodou – zpočátku jen asi 2dcl a rozmixujte. Podle toho, jak chcete mít smoothie husté, přidejte eventuálně další tekutinu
- Nápoj vypijte ihned po přípravě, případně uzavřete od přístupu vzduchu a nenechávejte ani na světle. Přesto zkonzumujte nejpozději během půl hodinky.
Důležité!
- Použijte správnou odrůdu lněného semínka, jen ty původní nešlechtěné obsahují prospěšné Omega3 mastné kyseliny – Natural, Libra, Recital, Baladin, Kaolin, Flanders.
- Doporučuji užívat jen v teplém jarním počasí, ne pokud je hodně chladno.