Rubriky
Recepty Slané

Zelená omáčka s těstovinami

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

SUROVINY

  • velký svazek mangoldu nebo špenátu, kadeřavé kapusty či jakékoliv směsi jedlých zelených listů, přidat můžete i medvědí česnek, bršlici, česnekové výhonky
  • těstoviny dle volby – zde špagety ze žluté čočky
  • 2-4 stroužky česneku podle vaší chuti a síly česneku
  • velká hrst strouhaného parmazánu
  • kus sýru Feta, popř. jiný čerstvý sýr či ricotta, mozzarella apod.
  • olivový olej dle potřeby
  • sůl, čerstvě mletý pepř 
  • citronová šťáva
  • čerstvá či sušená rajčátka a čerstvá bazalka nebo petrželka apod.

Postup

  • z mangoldu vykrojte tuhý střed, jinak nechte listy vcelku
  • celé listy omyjte a nechte odkapat
  • česnek oloupejte
  • do velkého hrnce dejte vodu a jakmile začne vřít, hodně ji osolte
  • do vroucí vody vhoďte těstoviny a celé stroužky česneku, přiveďte znovu k varu (celkovou dobu varu zkraťte o 1min. aby pak těstoviny nebyly převařené)
  • na poslední asi 3min. vaření těstovin do vroucího hrnce s těstovinami přidejte připravené zelené a vařte společně s těstovinami (moc to nemíchejte ať se vám pak zelenina dobře vybírá)
  • hrnec odstavte a vyberte z něj rovnou do mixéru uvařené zelené – skvělé jsou na to grilovací kleště – přidejte naběračku či dvě vody z vaření těstovin, nastrouhaný parmazán, sůl, pepř, trochu olivového oleje a rozmixujte na krém, nakonec krém dochuťte pár kapkami citronové šťávy
  • sceďte těstoviny, vložte je do mísy a ihned promíchejte s omáčkou
  • servírujte na talíři posypané Fetou či jiným čerstvým sýrem, ozdobené rajčátky a bazalkou
  • nakonec pokapejte olivovým olejem a dochuťte čerstvě mletým pepřem a solí

Tipy:

  • omáčku můžete připravit i z baby špenátu či jiné směsi zelených listů – pokud jsou malé a jemné tak je nevařte se špagetami ale jen v sítku přelijte horkou vodou z těstovin (nezapomeňte si trochu vody z těstovin uchovat)
  • na talíři můžete posypat i piniovými semínky
  • můžete také uvařit větší množství “zeleného” , omáčky připravit větší množství, uchovat ji na druhý den třeba na přelití vajec k snídani či do jiného typu jídla dle Vaší fantazie