Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
SUROVINY
- velký svazek mangoldu nebo špenátu, kadeřavé kapusty či jakékoliv směsi jedlých zelených listů, přidat můžete i medvědí česnek, bršlici, česnekové výhonky
- těstoviny dle volby – zde špagety ze žluté čočky
- 2-4 stroužky česneku podle vaší chuti a síly česneku
- velká hrst strouhaného parmazánu
- kus sýru Feta, popř. jiný čerstvý sýr či ricotta, mozzarella apod.
- olivový olej dle potřeby
- sůl, čerstvě mletý pepř
- citronová šťáva
- čerstvá či sušená rajčátka a čerstvá bazalka nebo petrželka apod.
Postup
- z mangoldu vykrojte tuhý střed, jinak nechte listy vcelku
- celé listy omyjte a nechte odkapat
- česnek oloupejte
- do velkého hrnce dejte vodu a jakmile začne vřít, hodně ji osolte
- do vroucí vody vhoďte těstoviny a celé stroužky česneku, přiveďte znovu k varu (celkovou dobu varu zkraťte o 1min. aby pak těstoviny nebyly převařené)
- na poslední asi 3min. vaření těstovin do vroucího hrnce s těstovinami přidejte připravené zelené a vařte společně s těstovinami (moc to nemíchejte ať se vám pak zelenina dobře vybírá)
- hrnec odstavte a vyberte z něj rovnou do mixéru uvařené zelené – skvělé jsou na to grilovací kleště – přidejte naběračku či dvě vody z vaření těstovin, nastrouhaný parmazán, sůl, pepř, trochu olivového oleje a rozmixujte na krém, nakonec krém dochuťte pár kapkami citronové šťávy
- sceďte těstoviny, vložte je do mísy a ihned promíchejte s omáčkou
- servírujte na talíři posypané Fetou či jiným čerstvým sýrem, ozdobené rajčátky a bazalkou
- nakonec pokapejte olivovým olejem a dochuťte čerstvě mletým pepřem a solí
Tipy:
- omáčku můžete připravit i z baby špenátu či jiné směsi zelených listů – pokud jsou malé a jemné tak je nevařte se špagetami ale jen v sítku přelijte horkou vodou z těstovin (nezapomeňte si trochu vody z těstovin uchovat)
- na talíři můžete posypat i piniovými semínky
- můžete také uvařit větší množství “zeleného” , omáčky připravit větší množství, uchovat ji na druhý den třeba na přelití vajec k snídani či do jiného typu jídla dle Vaší fantazie