Rubriky
Drobnosti Recepty Slané

Křupavá rýže

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

POMĚR SUROVIN

  • 4 vrchovaté PL předem uvařené a vychladlé rýže 
  • 1 PL Tamari nebo Shoyu
  • 2 KL olivového oleje
  • 2 KL balsamica nebo pár kapek rýžového octu
  • špetka kurkumy, uzené papriky a celého kmínu 
  • špetka soli

PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

Postup

  • rozehřejte horkovzdušnou troubu (ideálně i s horním a spodním ohřevem) na 180°C
  • všechny suroviny dobře promíchejte v misce a ochucenou rýži vysypte do keramického pekáčku nebo na plech vyložený papírem na pečení
  • rozprostřete ji v jedné vrstvě aby se dobře vypekla
  • vložte do vyhřáté trouby a pečte 20min. – v průběhu pečení promíchejte
  • sypejte na saláty, polévkové krémy, dipy, pomazánky, nebo vařenou zeleninu 

Tipy:

  • místo rýže můžete použít jakoukoliv uvařenou obilovinu – skvělé jsou i jáhly, pohanka či zrno ječmene nebo žita
  • koření můžete použít jakékoliv, skvělé jsou i směsi bez soli jako grilovací, gyros nebo pečené kuře