Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
POMĚR SUROVIN
- 4 vrchovaté PL předem uvařené a vychladlé rýže
- 1 PL Tamari nebo Shoyu
- 2 KL olivového oleje
- 2 KL balsamica nebo pár kapek rýžového octu
- špetka kurkumy, uzené papriky a celého kmínu
- špetka soli
PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička
Postup
- rozehřejte horkovzdušnou troubu (ideálně i s horním a spodním ohřevem) na 180°C
- všechny suroviny dobře promíchejte v misce a ochucenou rýži vysypte do keramického pekáčku nebo na plech vyložený papírem na pečení
- rozprostřete ji v jedné vrstvě aby se dobře vypekla
- vložte do vyhřáté trouby a pečte 20min. – v průběhu pečení promíchejte
- sypejte na saláty, polévkové krémy, dipy, pomazánky, nebo vařenou zeleninu
Tipy:
- místo rýže můžete použít jakoukoliv uvařenou obilovinu – skvělé jsou i jáhly, pohanka či zrno ječmene nebo žita
- koření můžete použít jakékoliv, skvělé jsou i směsi bez soli jako grilovací, gyros nebo pečené kuře