Rubriky
Recepty Slané

Bramborový salát s fermentovanými ředkvičkami

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

SUROVINY na 4 porce

  • 1 kg salátových brambor  
  • 20ks předem nafermentovaných růžových ředkviček
  • ½ pórku
  • 2 jarní cibulky – jen zelená část
  • 4 PL olivového oleje + další 2 PL na opečení pórku
  • 6 PL nálevu z fermentovaných růžových ředkviček
  • 2 KL hořčice Dijon
  • 1 KL medu
  • čerstvě mletý pepř, ideálně červený
  • sůl

​PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

Postup

Příprava večer předem:

  • Brambory omyjte a ve slupce je uvařte do měkka, jen dejte pozor ať je zbytečně nerozvaříte aby se pak v salátu moc nerozpadaly.
  • Z horkých brambor slijte vodu a zchlaďte je velkým množstvím studené vody. Pak je oloupejte a vychladlé uložte do uzavíratelné krabičky do lednice.

Postup druhý den:

  • Předem uvařené a oloupané brambory nakrájejte na plátky silné asi 3mm a vložte do velké mísy.
  • Pórek nakrájejte na silnější půlkolečka a jen do sklovata opečte na pánvi na 2 PL olivového oleje (tak aby pórek nezhnědl). Horký jej přidejte k nakrájeným bramborám.
  • Růžové ředkvičky vyjměte z nálevu, nakrájejte na plátky a přidejte do mísy.
  • Na zálivku prošlehejte v hrnku 4 PL olivového oleje, 6 PL nálevu z fermentovaných růžových ředkviček, 2 KL hořčice Dijon, 1 KL medu, čerstvě mletý pepř a sůl. Pak zálivku přidejte do mísy k bramborám a jemně ale dobře promíchejte.
  • Mísu přikryjte a nechte při pokojové teplotě zaležet 1-2hod.
  • Před podáváním přidejte nasekanou zelenou část jarní cibulky a servírujte na stůl.

Tipy:

  • Salát můžete využít i jako skvělou a plnohodnotnou večeři, když do něj přidáte vejce uvařené na tvrdo.

Neznáte-li recept na fermentované růžové ředkvičky, přijďte na kurz Zdravá Střeva I. 🙂