Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
Suroviny
- pár tyčinek celé skořice – tak aby vyšlo na 3 PL kousků (použijte pravou indickou či cejlonskou, ne čínskou!)
- 6 kuliček nového koření
- 12 kuliček černého pepře
- 18 hřebíčků
- asi 10 strouhnutí muškátového oříšku
- ½ KL mleté vanilky
- 1 KL mletého sušeného zázvoru
- sekáček na potraviny nebo hmoždíř
PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička
Postup
- celou skořici nasypte do pevného igelitového sáčku a pomocí paličky na maso podrťte na menší kousky – množství odhadněte postupně tak abyste měli 3 plné PL kousků
- nasypte je do pánve a přidejte nové koření, černý pepř a hřebíček
- zahřejte a jakmile se vše začne opékat a ucítíte jemnou vůni koření, prohazujte je na pánvi tak půl minutky a vypněte ať se koření nespálí
- do horké pánve přistrouhejte muškátový oříšek a přidejte vanilku
- znovu párkrát prohoďte a poté ihned vše pomocí silikonové mašlovačky „vymeťte“ z pánve do malé nádoby sekáčku na ořechy nebo do hmoždíře
- k horkému koření přisypte sušený zázvor, promíchejte a nechte vychladnout
- směs nasypte do sekáčku, rozdrťte na prášek a uchovávejte v temnu v uzavřené sklenici
Tipy
- vynikající do veškerých sladkých dezertů s dýní i bez, jako jsou cheesecaky, perníky, bábovky, vafle, kaše, lívance či palačinky
- připravíte s ním skvělé pumpkin spice laté
- ochutíte cappuccino nebo sladké krémy do dezertů