Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
SUROVINY na 4 porce
- 1 kg salátových brambor
- 20ks předem nafermentovaných růžových ředkviček
- ½ pórku
- 2 jarní cibulky – jen zelená část
- 4 PL olivového oleje + další 2 PL na opečení pórku
- 6 PL nálevu z fermentovaných růžových ředkviček
- 2 KL hořčice Dijon
- 1 KL medu
- čerstvě mletý pepř, ideálně červený
- sůl
PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička
Postup
Příprava večer předem:
- Brambory omyjte a ve slupce je uvařte do měkka, jen dejte pozor ať je zbytečně nerozvaříte aby se pak v salátu moc nerozpadaly.
- Z horkých brambor slijte vodu a zchlaďte je velkým množstvím studené vody. Pak je oloupejte a vychladlé uložte do uzavíratelné krabičky do lednice.
Postup druhý den:
- Předem uvařené a oloupané brambory nakrájejte na plátky silné asi 3mm a vložte do velké mísy.
- Pórek nakrájejte na silnější půlkolečka a jen do sklovata opečte na pánvi na 2 PL olivového oleje (tak aby pórek nezhnědl). Horký jej přidejte k nakrájeným bramborám.
- Růžové ředkvičky vyjměte z nálevu, nakrájejte na plátky a přidejte do mísy.
- Na zálivku prošlehejte v hrnku 4 PL olivového oleje, 6 PL nálevu z fermentovaných růžových ředkviček, 2 KL hořčice Dijon, 1 KL medu, čerstvě mletý pepř a sůl. Pak zálivku přidejte do mísy k bramborám a jemně ale dobře promíchejte.
- Mísu přikryjte a nechte při pokojové teplotě zaležet 1-2hod.
- Před podáváním přidejte nasekanou zelenou část jarní cibulky a servírujte na stůl.
Tipy:
- Salát můžete využít i jako skvělou a plnohodnotnou večeři, když do něj přidáte vejce uvařené na tvrdo.
Neznáte-li recept na fermentované růžové ředkvičky, přijďte na kurz Zdravá Střeva I. 🙂

