Rubriky
Drobnosti Sladké

Pumpkin spice by Symfoniechuti

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

Suroviny

  • pár tyčinek celé skořice – tak aby vyšlo na 3 PL kousků (použijte pravou indickou či cejlonskou, ne čínskou!)
  • 6 kuliček nového koření
  • 12 kuliček černého pepře
  • 18 hřebíčků
  • asi 10 strouhnutí muškátového oříšku
  • ½ KL mleté vanilky
  • 1 KL mletého sušeného zázvoru
  • sekáček na potraviny nebo hmoždíř

​PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

Postup

  • celou skořici nasypte do pevného igelitového sáčku a pomocí paličky na maso podrťte na menší kousky – množství odhadněte postupně tak abyste měli 3 plné PL kousků
  • nasypte je do pánve a přidejte nové koření, černý pepř a hřebíček
  • zahřejte a jakmile se vše začne opékat a ucítíte jemnou vůni koření, prohazujte je na pánvi tak půl minutky a vypněte ať se koření nespálí
  • do horké pánve přistrouhejte muškátový oříšek a přidejte vanilku
  • znovu párkrát prohoďte a poté ihned vše pomocí silikonové mašlovačky „vymeťte“ z pánve do malé nádoby sekáčku na ořechy nebo do hmoždíře 
  • k horkému koření přisypte sušený zázvor, promíchejte a nechte vychladnout
  • směs nasypte do sekáčku, rozdrťte na prášek a uchovávejte v temnu v uzavřené sklenici

Tipy

  • vynikající do veškerých sladkých dezertů s dýní i bez, jako jsou cheesecaky, perníky, bábovky, vafle, kaše, lívance či palačinky
  • připravíte s ním skvělé pumpkin spice laté 
  • ochutíte cappuccino nebo sladké krémy do dezertů