Rubriky
Sladké

Teplá pohanková kaše

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

Suroviny na 2 porce

  • 1 šálek uvařené pohanky (předem nafermentované nebo alespoň 24hod.namočené ve vodě s pár kapkami citronu a špetkou nerafinované soli) 
  • 1 zralý banán 
  • asi 1 šálek kokosového mléka, možno i více (dle požadované hustoty)
  • 1 PL karobu 
  • Trocha citronové kůry  
  • špetička soli
  • 2 KL kokosového oleje nebo kvalitního či přepuštěného másla
  • Vanilka nebo skořice 
  • 2-4 PL bílého jogurtu (dle chuti) 
  • 1 PL sladidla (javorový nebo čekankový sirup, med) – nemusí být
  • 1 KL nepražených drcených kakaových bobů 
  • Máta (nemusí být)
  • Jahody (nemusí být) 

KL=kávová lžička, PL=polévková lžíce

Postup

  • Smíchejte jogurt s vanilkou či skořicí a sladidlem.
  • Banán nakrájejte na kousky.
  • Do rendlíku vlijte kokosové mléko, přidejte na kousky nakrájenou 1/2 banánu, část pohanky, 1 PL karobu, citronovou kůru a sůl.
  • Směs ponorným mixérem rozmixujte a přidejte zbylou pohanku. Nevařte, jen mírně zahřívejte pod pokličkou ať se směs prohřeje.
  • Vmíchejte kokosový olej a nechte pár minutek odstát.
  • Můžete kaši ještě trochu naředit kokosovým mlékem, podle toho jak ji chcete mít hustou.
  • Horkou kaši přeložte do skleničky nebo do misky, navrch přidejte ochucený jogurt, zbylou polovinu banánu, posypejte kakaovými boby a ozdobte mátou a jahodami.

Tipy

  • Ovoce na zdobení použijte podle chuti a přidat můžete i oříšky nebo semínka a místo kakaových bobů můžete dát hořkou čokoládu .
  • Kaši můžete podávat i za studena jako dezert nebo odpolední svačinku.