Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
Suroviny na 2 porce
- 1 šálek uvařené pohanky (předem nafermentované nebo alespoň 24hod.namočené ve vodě s pár kapkami citronu a špetkou nerafinované soli)
- 1 zralý banán
- asi 1 šálek kokosového mléka, možno i více (dle požadované hustoty)
- 1 PL karobu
- Trocha citronové kůry
- špetička soli
- 2 KL kokosového oleje nebo kvalitního či přepuštěného másla
- Vanilka nebo skořice
- 2-4 PL bílého jogurtu (dle chuti)
- 1 PL sladidla (javorový nebo čekankový sirup, med) – nemusí být
- 1 KL nepražených drcených kakaových bobů
- Máta (nemusí být)
- Jahody (nemusí být)
KL=kávová lžička, PL=polévková lžíce
Postup
- Smíchejte jogurt s vanilkou či skořicí a sladidlem.
- Banán nakrájejte na kousky.
- Do rendlíku vlijte kokosové mléko, přidejte na kousky nakrájenou 1/2 banánu, část pohanky, 1 PL karobu, citronovou kůru a sůl.
- Směs ponorným mixérem rozmixujte a přidejte zbylou pohanku. Nevařte, jen mírně zahřívejte pod pokličkou ať se směs prohřeje.
- Vmíchejte kokosový olej a nechte pár minutek odstát.
- Můžete kaši ještě trochu naředit kokosovým mlékem, podle toho jak ji chcete mít hustou.
- Horkou kaši přeložte do skleničky nebo do misky, navrch přidejte ochucený jogurt, zbylou polovinu banánu, posypejte kakaovými boby a ozdobte mátou a jahodami.
Tipy
- Ovoce na zdobení použijte podle chuti a přidat můžete i oříšky nebo semínka a místo kakaových bobů můžete dát hořkou čokoládu .
- Kaši můžete podávat i za studena jako dezert nebo odpolední svačinku.