Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
SUROVINY
- 200g sladkých jablek
- 150g kefíru
- Hrst rozinek
- Hrst vlašských ořechů
- Asi 50g ovesných vloček
- 1 KL mleté skořice
- 1/3 KL mletého hřebíčku
- Citronová kůra
- Špetka soli
a dále
- 1 KL pr.do pečiva
- 1 PL na prášek pomletého třtinového cukru
PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička
Postup
Večer předem:
- ovesné vločky krátce promixujte na mouku – ne úplně do hladka
- jablka nastrouhejte na jemno do nekovové mísy, zalijte je kefírem a kromě pr.do pečiva přidejte všechny ostatní suroviny
- dobře promíchejte, přikryjte fólií a uložte do chladu
Druhý den ráno:
- předehřejte troubu na 170°C
- přidejte k připravenému těstu pr.do peč. a dobře promíchejte
- těsto je hodně měkké ale nesmí téct, pokud ano tak přidejte další mouku
- na plech s pečícím papírem tvořte malé kopečky – nejlépe se dělají malou zmrzlinovou lžící
- kopečky lehce poprašte rozemletým třtinovým cukrem
- pečte asi 25-30 min. a nechte vychladnout na mřížce
Tipy:
- kopečky můžete ozdobit oříškem nebo kouskem čokolády, případně kousky čokolády můžete přidat i do těsta
- místo ovesné mouky můžete použít pohankovou mouku
- cukr můžete úplně vynechat, pokud máte jablíčka hodně sladká
- místo mléčného kefíru můžete použít rostlinný kefír nebo řídký rostlinný jogurt