Rubriky
Drobnosti Recepty Slané

Pečená sterilovaná rajčata

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

SUROVINY

  • Asi 2 kg zralých rajčat, nejlépe třešňová nebo mix různých druhů
  • 6 PL Olivového oleje
  • 2 PL octu Balsamico
  • Panela nebo nerafinovaný třtinový cukr (viz.postup)
  • Sušené bylinky jako např. tymián, oregano nebo rozmarýn apod.
  • Sůl dle chuti
  • Čisté a vroucí vodou vypláchnuté zavařovací sklenice, stejně tak víčka, asi 4-5ks o objemu 200ml
  • 2 plechy na pečení s vyšším okrajem

​PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

POSTUP

  • Plechy na pečení vytřete olivovým olejem.
  • Rajčata omyjte, u větších vykrojte stopky a nakrájejte na kousky. Třešňová můžete jen rozpůlit. Takto připravené je naskládejte těsně vedle sebe na plech.
  • Lehce poprašte panelou, kořením a pokapejte balsamico octem a olivovým olejem. Nesolte je zatím ať nepustí zbytečně moc tekutiny.
  • Vložte do horkovzdušné trouby, vyhřáté na 150°C a pečte 30 min.
  • Poté stáhněte teplotu na 125°C a pečte další 1-1,5 hod.
  • Po upečení osolte a včetně šťávy kterou rajčata pustila naplňte do čistých zavařovacích sklenic.
  • Sterilizujte 10min. při teplotě 80°C (viz.tipy).
  • Hodí se do těstovin, salátů, pomazánek, pod maso apod….

Tipy:

  • Bylinky používejte raději sušené, čerstvé by se vám při pečení mohly spálit.
  • Přidat můžete i česnek nasekaný na kousky, jen ho dejte na plech jako první pod rajčata, ať se nespálí.
  • Nechcete-li upečená rajčata sterilizovat, můžete po naplnění sklenic povrch zalít olivovým olejem, uzavřít a skladovat v lednici. Narozdíl od sterilovaných vydrží ale jen pár týdnů.