Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
SUROVINY
- 3 velká vejce
- 20ml vody
- 30ml chuťově neutrálního oleje (viz.tipy)
- 1 KL hořčice Dijon
- 1 KL citronové šťávy
- špetička citronové kůry
- 1 KL umeocta (nemusí být)
- 1/2 KL soli
- špetka pepře
PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička
POSTUP
- Do rendlíčku dejte vařit vodu a jakmile začne vřít, osolte ji a pomocí polévkové lžíce vložte 3 vejce přímo z lednice
- vařte při mírném varu 10 min.
- slijte horkou vodu a vejce prudce ochlaďte ve větším množství ledové vody
- vychladlá vejce oloupejte a vložte do užší a vyšší nádoby, přidejte ostatní suroviny a ponorným mixérem rozmixujte do hladka (použít můžete i menší stolní mixér)
- nakonec dochuťte solí, pepřem, citr.šťávou apod.
Tipy:
- olej doporučuji koupit speciální slunečnicový, označený jako High Oleic Oil nebo extrapanenský olivový s neutrální chutí
- vodu můžete nahradit dalším olejem, majonéza bude plnější chuti
- do majonézy přidejte hrst nasekané pažitky, petrželky či jiných bylinek
- pro pikantnější verzi přidejte chilli papričku
- tatarku vytvoříte tak, že místo citronové šťávy použijete nálev ze sterilovaných okurek a přidáte 1 KL worchesteru a na jemno nasekanou mladou cibulku